Ekstra Bladet

Som 12-årig kaempede han for sin far: Nu er Karl død

I Karl Dahl blev kun 20 år – han døde i en trafikulyk­ke for tre uger siden, men efterlod sig dybe spor, da han som barn gik op mod systemet i sin kamp for sin handicappe­de far

- TORBEN RASK PRIVATFOTO

Snart sagt hele Danmark fulgte med, da Ekstra Bladet i september 2009 beskrev en højst usaedvanli­g dagligdag for en 12-årig dreng ved navn Karl Dahl.

På det tidspunkt havde han pjaekket fra skole i syv måneder i protest mod, at hans far, Jørgen Dahl, ikke kunne få de handicap-hjaelpemid­ler, han havde brug for.

Den ben-amputerede far og søn boede i et nedlagt cementstøb­eri ved Aars i Nordjyllan­d, hvorfra Jørgen Dahl drev en skrothande­l.

Far og søns hjem mellem skrotbunke­rne dannede en rå ramme om et kaerligt forhold.

Syv-otte år efter, at den lille familie blev landskendt, slog lynet ned i Jørgen Dahl.

For tre uger siden – natten mellem 24. og 25. maj i år – hamrede det hårdt på døren hos den enlige mand i kørestol i hans landejendo­m ved Nibe i Nordjyllan­d.

– Hedder du Jørgen Dahl? O.k., så har du en søn, der ligger for døden på Thisted Sygehus efter en trafikulyk­ke for få timer siden, gengiver Jørgen Dahl grådkvalt raedsels-sekunderne, da han blev banket op og fik den besked, som enhver foraelder frygter allermest.

Få timer senere så Jørgen Dahl sit yngste barn af i alt syv ligge livløs på en briks på sygehuset.

– Han så frygtelig ud med flaenger i ansigtet og over hele kroppen.

– Han var mit et og alt, hulker den 70-årige mand, som selv har kontaktet Ekstra Bladet for at fortaelle om Karl Dahls tragiske død og alt for korte liv.

Da Karl Dahl som 12-årig havde vaeret sin fars ulønnede hjemmehjae­lper i over et halvt år, førte Ekstra Bladets fokus på sagen til et kompromis mellem Himmerland Kommune og Jørgen Dahl.

Konflikter med Karl

Det betød blandt andet, at lille Karl under stor mediebevåg­enhed vendte tilbage til Aars Skole, efter at han i ugerne inden havde modtaget masser af gaver fra naer og fjern, herunder en cykel og en computer.

– Jeg har da haft konflikter med Karl, som alle foraeldre har med børn, der bliver voksne.

– Men han har altid knoklet og kaempet for mig af et godt hjerte, og det, han gjorde for mig dengang, glemmer jeg aldrig, fortsaette­r faren følelsesla­det – men fattet – sit tilbagebli­k på de haendelser, der allerede for mange år siden definerede Karl Dahls personligh­ed som teenager og ung voksen.

Et års tid efter konflikten med kommunen blev Karl tvangsfjer­net og flyttede til børne- og ungdomsins­titutionen Knaps Minde i Silkeborg.

Her tilbragte han – afbrudt at et par svipture, hvor han flygtede hjem til sin far – de naeste cirka fire år, inden han blev ansat ved et nedbrydnin­gsfirma i Bjerringbr­o.

– Karl var en slider, der arbejdede 55-60 timer om ugen og aldrig havde en sygedag, lyder det stolt fra Jørgen Dahl.

Karl var derudover sparsommel­ig, og det førte til, at han købte et hus syd for Thisted, som han stort set var faerdig med at renovere, da han omkring midnat 24. maj med høj fart i sin hvide Citroen Berlingo kørte frontalt ind i en venstre-svingende traktor med gyllevogn på Skyumvej syd for Thisted.

Den 52-årige landmand i traktoren kom intet fysisk til, men ringede chokeret 112 efter den dødelige kollision.

Ulykken undersøges

Han har altid knoklet og kaempet for mig af et godt hjerte Han var mit et og alt

Karl Dahls bil – og ulykken i det hele taget – undersøges fortsat, men Jørgen Dahl er

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Led en tragisk skaebne
Trods de rå omgivelser i den gamle cementfabr­ik ved Aars skortede det ikke på varme følelser mellem far og søn, da Ekstra Bladet besøgte den lille familie flere gange i efteråret 2009.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Led en tragisk skaebne Trods de rå omgivelser i den gamle cementfabr­ik ved Aars skortede det ikke på varme følelser mellem far og søn, da Ekstra Bladet besøgte den lille familie flere gange i efteråret 2009.
 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Afdøde Karl Dahl brugte en stor del af pengene fra sin sparebøsse på at købe denne elevator til sin far, så han kunne hejse sig op på første sal i den lille families hjem.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Afdøde Karl Dahl brugte en stor del af pengene fra sin sparebøsse på at købe denne elevator til sin far, så han kunne hejse sig op på første sal i den lille families hjem.
 ??  ?? Karl var en slider, der arbejdede 55-60 timer om ugen og aldrig havde en sygedag, lyder det stolt fra hans far.
Karl var en slider, der arbejdede 55-60 timer om ugen og aldrig havde en sygedag, lyder det stolt fra hans far.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark