Ekstra Bladet

Selvfølgel­ig er det Venstre og Socialdemo­kratiet, der stiller sig på bagbenene

SELVFØLGEL­IG

-

er det lige de to partier, der siger nej til åbenhed i forvaltnin­gen. De er taettest på Stats

er alt andet end interesser­ede i ministerie­t, og de at blive tvunget til at afsløre, hvordan de opfører sig i magtens korridorer.

blev den skandaløse Offentligh­edslov vedtaget i 2013 med stemmer fra SRSF-regeringen samt Venstre og konservati­ve.

Allerede lang tid før vedtagelse­n blev der advaret mod loven. Den ville reelt gøre det umuligt for offentligh­eden at kontroller­e, hvad ministerie­rne foretog sig. Men det var lige praecis, hvad flertallet i Folketinge­t ønskede. Ekstra Bladet døbte vi loven Mørklaegni­ngsloven, og den har i overvaelde­nde grad levet op til navnet. Gang på gang har ministre og villige embedsder kan kamaend naegtet at udlevere oplysninge­r, ste lys over deres skalten og valten med magten.

alligevel er lykkedes for Ekstra Bladet og andre medier at udføre den fornemmest­e pligt – at vaere vagthund på borgernes vegne – er det ikke på grund af, men på trods af Mørklaegni­ngsloven.

vaere i et demokraret­stilstande­n ikke ti, der på papiret bryster sig af at vaere gennem- skueligt og åbent. Men hos de to store traditione­lt regeringsb­aerende partier er principper noget, man kun taler om ved festlige lejlighede­r.

vis Søren Gade kom til at sige flere år efter,

havde at han som forsvarsmi­nister konsekvent mørklagt oplysninge­r og vildledt om Irak-krigen: 'Vi ruttede ikke med sandheden.’ Gade er i dag Venstres gruppeform­and ...

naeppe realistisk, men ville vaere befriende, hvis de konservati­ve og Liberal Alliance stod fast og dermed kastede et afslørende lys på mørkemaend­ene i Venstre og Socialdemo­kratiet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark