Ekstra Bladet

DANSK POLITI SYLTER

AFSLØRING: Politiet taler usandt om at få internatio­nalt efterlyst dansk kvinde udleveret for bortførels­er til Brasilien – nu kan de ikke røre hende

- CHRISTINA EHRENSKJÖL­D ehren@eb.dk

Dansk politi har givet fejlagtige oplysninge­r om, hvad de har gjort for at få to bortførte danske børn og deres mor hjem fra Brasilien.

Det afslører et centralt internt dokument fra Københavns Politis Advokatur for Personfarl­ig Kriminalit­et, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Angelina Mathiesen forsvandt i marts sidste år ud af landet med sine to børn for at forhindre deres faedre, Peter Lawaetz og Vladimir Valiant, i at se Aia (seks) og Leonardo (fire).

Statsforva­ltningen har midlertidi­gt tilkendt faedrene fuld foraeldrem­yndighed.

Da den 44-årige kvinde forsvandt med børnene, gik sagen fra at vaere en bortførels­essag i Danmark under Bellahøj Politi til en internatio­nal bortførels­essag hørende under Afdelingen for Personfarl­ig Kriminalit­et.

Det har dog langtfra sat skub i sagerne, selv om der er faste procedurer for, hvordan man kan kraeve danske statsborge­re udleveret fra udlandet.

’Det ved jeg ikke’

Bo Frederikse­n, politikomm­issaer ved Københavns Politi og leder af efterforsk­ningen af Angelina Mathiesen, har gentagne gange sagt til Ekstra Bladet, at kvinden og børnene for laengst er blevet begaeret udleveret via de officielle kanaler.

Ekstra Bladet har adskillige gange forgaeves bedt politiet om at få oplyst datoen på udlevering­sbegaering­en.

Vi har også spurgt til, hvilket sprog udlevering­sbegaering­en var skrevet på.

– Det ved jeg ikke. Om den er oversat til portugisis­k, eller om den er på engelsk, lød det i april fra Bo Frederikse­n, som også fortalte, at han ikke ved selvsyn havde set dokumentet.

Varetaegts­faengslet

Det er der en god grund til. Det var nemlig ikke udfaerdige­t. Det afslører dateringen.

Udlevering­sbegaering­en er dateret 3. maj 2017 – knap tre uger efter, at Bo Frederikse­n første gang fortalte til Ekstra Bladet, at politiet havde bedt om at få danskerne udleveret. Og over et år efter, at Angelina Mathiesen flygtede ud af landet.

Ekstra Bladet har adskillige gange forgaeves bedt politiet om at få oplyst datoen på udlevering­sbegaering­en

Kvinden blev umiddelbar­t efter sin flugt efterlyst internatio­nalt via blandt andet Interpol og varetaegts­faengslet in absentia i Danmark. Det er dog langtfra det samme som formelt at bede Brasilien om deportatio­n.

Også en anden dansk kvinde, 39-årige Lisbeth Markussen, er internatio­nalt efterlyst for at have bortført sine og eksmanden Rico Markussens tre børn, Johanne, Sigurd og Kristian.

Kaep i hjulet

Politiinsp­ektør Hans Roost fra Midt- og Vestjyllan­ds Politi, leder af Central Efterforsk­ning, som efterforsk­er sagen om bortførels­en af de tre børn fra Viborg, ønsker ikke at oplyse, om man herfra har begaeret mor og børn udleveret.

Tilbage står, at det ikke er lykkedes politiet at pågribe nogen af kvinderne, som Ekstra Bladet fandt før påske i Belém i Brasilien.

Her har de søgt asyl og fået midlertidi­ge opholdstil­ladelser og arbejdstil­ladelser. Asylbehand­lingen betyder, at der er sat en kaep i hjulet for dansk og brasilians­k politis mulighed for at røre kvinderne, hvilket Bo Frederikse­n har indset:

– Hvis Brasilien har en retspraksi­s, der går på, at de saetter en begaering om udlevering og i det hele taget anholdelse­sbeslutnin­g fra Danmark i bero, mens de søger asyl, så kan vi jo ikke gøre andet ved det end at sige: ’Det er jeres lovgivning. Den respektere­r vi selvfølgel­ig’.

 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ?? Har søgt asyl
Danske Angelina Mathiesen og hendes børn opholder sig i Brasilien, hvor hun håber på at få asyl. Der gik mere end et år, før de danske myndighede­r bad om at få hende udleveret.
FOTO: EKSTRA BLADET Har søgt asyl Danske Angelina Mathiesen og hendes børn opholder sig i Brasilien, hvor hun håber på at få asyl. Der gik mere end et år, før de danske myndighede­r bad om at få hende udleveret.
 ??  ?? Udlevering­sbegaering­en på den internatio­nalt efterlyste dansker Angelina Mathiesen er dateret 3. maj 2017. Det stemmer langtfra overens med de meldinger, dansk politi gentagne gange har givet Ekstra Bladet. Dokumentet er på dansk og må forventes at...
Udlevering­sbegaering­en på den internatio­nalt efterlyste dansker Angelina Mathiesen er dateret 3. maj 2017. Det stemmer langtfra overens med de meldinger, dansk politi gentagne gange har givet Ekstra Bladet. Dokumentet er på dansk og må forventes at...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark