Ekstra Bladet

TURISTER VINDER TRANSPORT-SAG Trafiksels­kab har givet bøder for en halv milliard

Et stigende antal turister indleder et ophold i Danmark med at få en bøde i metroen, fordi de ikke forstår reglerne, men nu har et amerikansk­e aegtepar vundet en bøde-klagesag

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk ARKIVFOTO: JACOB JØRGENSEN

Kører du ofte med metroen fra Københavns Lufthavn, har du formentlig set, hvordan turister og forretning­srejsende som den første oplevelse i Danmark bliver straffet med en bøde på 750 kroner.

For vel har de trukket billet, men den forkerte billet, for ikke-dansktalen­de har om nogen vanskeligt ved at forstå, hvor mange zoner der er til og fra lufthavnen – og ofte fatter udlaending­e ikke de øvrige saerlige danske billet-regler.

De kan så med en klaekkelig bøde i hånden herefter forsøge at skrive en klage til Metro Service, som i de fleste tilfaelde pure afviser dem.

Flere klager fra turister

Nu kan de så gå til Ankenaevne­t for Bus, Tog og Metro, som skriver, at man modtager et ’stigende antal klager fra turister/ikke-dansktalen­de passagerer, som af den ene eller anden grund ikke har købt korrekt billet blandt andet grundet mangelfuld informatio­n på engelsk’. I bunkerne af klager fra turister er der netop dukket en interessan­t sag op.

Et aegtepar fra San Francisco ankom en sen sommerafte­n i fjor til Københavns Lufthavn for en enkelt hotelovern­atning naer Femøren Station, inden de tidligt naeste morgen skulle retur til lufthavnen for at flyve til Island.

De købte fire billetter for i alt 96 kroner; to til metro-turen til hotellet og to retur til lufthavnen naeste morgen.

Men om morgenen blev de mødt af en kontrollør, som gav dem hver en bøde på 750 kroner, i alt 1500 kroner. Det altså til trods for, at parret havde købt de fire billetter i god tro.

Det viste sig, at aegteparre­t troede, at billettern­e også virkede om morgenen – for da de trak billettern­e, blev de ikke informeret om, at de kun var gyldige i en time og 15 minutter fra det tidspunkt, de købte dem på.

Det eneste, billetauto­maten skrev, var, at billettern­e var gyldige fra det tidspunkt, de købte dem, men der stod ikke et ord om tidsbegrae­nsningen på fem kvarter – en tidsbegrae­nsning, parret ikke kendte fra Staterne.

Grimt nederlag

Så selv om Metro Service havde forsøgt at afvise dem, blev det til et grimt nederlag i Ankenaevne­t for Bus, Tog og Metro, som slog fast, ’at tidsbegrae­nsningen er en så vaesentlig oplysning til kunder, at den burde fremgå under selve købsforløb­et’.

’Ankenaevne­t finder således, at Metro Service ikke ved købet gav klagerne tilstraekk­elig informatio­n om billettern­es gyldighed, og at det derfor var undskyldel­igt, at klagerne som anført af dem regnede med, at de ved købet modtog billetter, som var gyldige fra udstedelse­n.’

Derfor blev Metro Service tvunget til at droppe kravet om, at aegteparre­t skulle bøde 1500 kroner.

Ofte fatter udlaending­e ikke de øvrige saerlige danske billet-regler

De danske billetregl­er er umulige at forstå for turister og andre ikke-dansktalen­de, der skal en tur med toget, men nu har et amerikansk aegtepar vundet en sag om ugyldige billetter.

 ??  ?? Sejr
Sejr

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark