Ekstra Bladet

Norge skrotter mindesmaer­ke ved Utøya

-

Den norske regering vil opføre et mindesmaer­ke, hvor pårørende og andre berørte kan sørge over de 69 ofre for Anders Behring Breiviks massakre på Utøya i 2011 – uden at det stjaeler fokus fra sorgen og dialogen.

Der bliver tale om et lavmaelt og vaerdigt mindesmaer­ke, siger moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner.

Den beslutning er truffet, efter at den svenske kunstner Jonas Dahlbergs forslag om at gennemskae­re landtangen Sørbråten, der ligger en kilometer nordøst for Utøya, har udløst massive protester.

Store følelser

Dahlberg ville skaere et flere meter bredt baelte af Sørbråten vaek. Det har vakt så store følelser, at naboer har truet med at laegge sag an mod staten.

– Det har vaeret en vaeldig omfattende og tilspidset diskussion om mindesmaer­ket på Sørbråten, hvor diskussion­en er gået mere på selve kunstvaerk­et end på mindesmaer­ket, siger Sanner.

Det ønsker regeringen ikke. Mindesmaer­ket skal vaere et sted med fokus på ofrene, der 22. juli 2011 deltog på den politiske ungdomsorg­anisation Arbeiderne­s Ungdomsfyl­kings (AUF) sommerlejr.

– Vi ønsker en anden tilgang. Der skal vaere større vaegt på den gode dialog med de berørte og med AUF. Men også naboerne og kommunerne, siger Jan Tore Sanner.

Tragisk dag

Mindesmaer­ket skal stå på Utøykaia, der hvor faergen går til Utøya.

– Utøykaia var et af de centrale steder den tragiske dag for snart seks år siden.

Mange har staerke minder fra kajen. Det var herfra, terroriste­n tog faergen til Utøya, og hertil kom de unge, som slap vaek.

Ingen konkurrenc­e

Det er ikke besluttet, hvem der skal tegne mindesmaer­ket.

Regeringen har ingen plan om at udskrive en ny konkurrenc­e. Derfor står det ikke klart, om man vil bede Jonas Dahlberg tegne et andet og mere lavmaelt monument.

– Dialogen med Dahlberg har vaeret rigtig god hele vejen. Han har et godt kendskab til udformning­en af mindesmaer­ker, og hvis han ønsker at vaere med i en videre proces og dialog, er vi selvsagt åbne for det, siger Sanner.

AUF og Den nasjonale støttegrup­pe etter 22. juli kalder beslutning­en om et nyt mindesmaer­ke klog.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark