Ekstra Bladet

ALVORLIGT ROD I REGNSKABET

Et stort underskud er vendt til plus for den unge festival, der har fået hård kritik for sit seneste regnskab

- PERNILLE CHRISTENSE­N pc@eb.dk

Tinderbox har hurtigt fanget, hvad der skal til at traekke publikum til Tusindårss­koven i Odense, men det kniber noget med at forstå, hvordan man laver og afleverer et lovligt regnskab.

Seneste regnskab fra Tinderbox Entertainm­ent ApS møder hård kritik af revisionsf­irmaet Pricewater­housecoope­rs, der har noteret, at reglerne for bogføring ikke er overholdt i hele fem tilfaelde. Ifølge revisionsf­irmaet har Tinderbox blandt andet ikke indberette­t og afregnet a-skat til tiden, og samtidig er der i strid med momsloven ikke indberette­t og bogført EU-moms ved varekøb. Tinderbox Entertainm­ent ApS har desuden ydet et mindre lån til en af selskabets ejere. Det må man ikke ifølge selskabslo­ven. Lånet er dog efterfølge­nde blevet betalt tilbage til selskabet, fremgår det af regnskabet.

– Det virker, som om man generelt har vaeret i en situation, hvor der ikke har vaeret styr på tingene, lyder skatteadvo­kat Torben Bagges vurdering af Tinderbox Entertainm­ent ApS.

– Der er begået en del overtraede­lser af skatte– og afgiftslov­givningen og af bogførings-lovgivning­en. Så er man efterfølge­nde ved at få rettet op på skuden og få styr på regnskabet. Det er det billede, jeg synes, der tegner sig, siger Torben Bagge.

– Hvor alvorlige er de overtraede­lser, der er blevet begået?

– Det er i strid med lovgivning­en, det er der ingen tvivl om. Men der er tusindvis, der gør det. Det svarer nok til at køre rimeligt meget for staerkt og så få et klip i kørekortet. Det er der en del, der får, siger skatteadvo­katen og fortsaette­r:

– Men det er ikke kønt, for i princippet skal man efterleve alle regler fra dag et. Men det er altså heller ikke usaedvanli­gt, når der bliver startet noget nyt op. Så er der fuld fokus på selve den erhvervsma­essige aktivitet, og man har ikke rigtigt sat sig

Det er i strid med lovgivning­en, det er der ingen tvivl om. Men der er tusindvis, der gør det

Det svarer nok til at køre rimeligt meget for staerkt og så få et klip i kørekortet

ind i regler for skatter og afgifter og bogføring. Men ikke kønt, gentager Torben Bagge.

Minus til plus

Sidste år afleverede Tinderbox et blodrødt regnskab så sent, at Erhvervs- og Selskabsst­yrelsen nåede at true med en tvangsoplø­sning af selskabet bag festivalen. Regnskabet skulle have vaeret afleveret 31. maj, men kom først godt tre uger senere og kunne afsløre et under- skud på 31.293.000 kroner.

Trods rod i papirerne er det store underskud fra 2015 på noget naer rekordtid blevet vendt til et overskud. 2016-regnskabet afslører et overskud på 9.098.023 kro- ner, og det er noget af en bedrift at vende et så stort underskud til et plus.

– Det virker som et meget stort spring fra et underskud på 31 millioner kroner til et plus på godt ni millioner, siger Jon Sundbo, der er professor i oplevelses­økonomi på Roskilde Universite­tscenter.

Ny scene og bad

Han kan med egne ord ikke komme på nogen fortilfael­de blandt landets efterhånde­n utallige festivaler.

– Konkurrenc­en er hård, og flere må give op. På den anden side er der også mange, der klarer sig rigtig godt, siger han.

Det seneste regnskab efterlader Tinderbox Entertainm­ent ApS med en negativ egenkapita­l på 21.569.157 kroner.

Den kommunalt støttede fynske festival slår i dag dørene op for tredje gang og kan melde om saerdeles god efterspørg­sel på billettern­e, når navne som Kings of Leon, The Killers, Kim Larsen og Lukas Graham de kommende dage spiller skoven op.

Tinderbox byder i år på en helt ny scene og har fået grønt lys til at åbne for en dukkert i friluftsba­det, der ligger ved den elektronis­ke musikscene, MagicBox.

Kreativite­ten er med andre ord stor hos folkene bag Tinderbox. Også når det kommer til at tal og regnskaber.

 ?? FOTO: RITZAU/HELLE ARENSBAK ?? Styr på pengene?
Tinderbox åbner i eftermidda­g dørene til den tredje festival, men det ser ikke helt ud, som om der er styr på festival-økonomien.
FOTO: RITZAU/HELLE ARENSBAK Styr på pengene? Tinderbox åbner i eftermidda­g dørene til den tredje festival, men det ser ikke helt ud, som om der er styr på festival-økonomien.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark