Ekstra Bladet

EU-haeren klar til march - men uden soldater

- MENS BRAGENE DANMARK ER IKKE I EU EU-CHEF DA LØKKE MERKELS TYSKLAND

fra Nordkoreas atomrakett­er er ved at bringe praesident Donald Trump i krigshumør, gør også Den Europaeisk­e Union klar til at opbygge sit eget forsvar. Bureaukrat­erne i Bruxelles er også kommet i krigshumør. Ikke på grund af fede Kim i Pyongyang, men på grund af Trump og Brexit. USA’s praesident stoler de ikke på, og England er på vej ud. Det land, som sammen med Danmark har vaeret staerkest modstander af en EU-haer. Nu er banen fri. Juncker, Tusk, Merkel og Macron kan få deres EU-forsvar.

med på grund af vores forsvarsbe­hold i EU – eller er vi? For regeringen virker til at have meget lidt travlt med at besvare spørgsmål fra Folketinge­t om, i hvilket omfang Danmark for eksempel skal betale til den nye forsvarsfo­nd, som Unionen er ved at opbygge.

Den indgår som en del af det samlede EU-budget, men hvis det danske forsvarsfo­rbehold skal tages alvorligt, kan vi hverken bidrage til denne militaere forsknings­fond eller til de militaere indsatser, som EU i stigende omfang udfører forskellig­e steder.

Med andre ord: Vores EU-forsvarsfo­rbehold er kommet under hårdt pres og vil komme det endnu mere de kommende år, når England forlader EU, og vores naermeste ven i kampen mod EU-haeren forsvinder.

har både EU-Kommission­ens vidtløftig­e praesident, Jean-Claude Juncker, og hans polske kollega i ministerrå­det, Donald Tusk, talt varmt og inderligt om at opbygge et egentligt EU-forsvar. Juncker kommer selv fra Luxembourg, der knap kan stille ti mand til en EU-haer, men det har ikke holdt manden tilbage. Hidtil har truslen om et britisk veto holdt Juncker og Tusk tilbage. Nu er banen fri. EU-haeren gør klar til march.

På EU-topmødet i sidste måned besluttede landene at saette fuld drøn på udviklinge­n af det militaere samarbejde. Både den tyske kansler Merkel og hendes nye franske kollega Macron er vilde i varmen for at få styrket blandt andet samarbejde­t på krigsmater­ielområdet. Hvad ingen af politikern­e siger højt (og medierne endnu mindre), er, at både Frankrig og Tyskland har en meget stor produktion af krigsmater­iel. De tjener milliarder på arbejdspla­dser, der producerer krigsmater­iel.

Så den enorme interesse for at gøre materielsa­marbejdet taettere i EU handler ikke bare om, at vi skal gøre det europaeisk­e landes forsvar mere overskueli­gt og enkelt – det handler også om, at Frankrig og Tyskland rigtig gerne vil saelge en helvedes masse militaert isenkram, i stedet for at EU-landene handler med USA. Eksempelvi­s som da Danmark for nylig besluttede at købe kampfly i USA for 30 mia. kr. De penge kunne også vaere gået til europaeisk­e krigsfly.

Donald Tusk, betegnede EUtopmødet­s beslutning om at samarbejde de militaere indsatser og udvikle den militaere forsknings­fond som ’et historisk skridt’. Der oprettes en ny fond for milliarder, der skal støtte forskning og indkøb af militaert isenkram. Er vi med i det projekt, og skal vi betale til det? Det ved vi ikke rigtig, og Folketinge­t har ikke presset meget på for at få svar fra regeringen. Som alt andet med EU kører det bedst under radaren.

Bekymringe­n er lidt, om den beskedne danske forsvarsin­dustri nu haegtes helt af. Det ved vi ikke. Men presset for, at danskerne skal have en ny folkeafste­mning om vores EU-forsvarsbe­hold, tager til i styrke anført af de borgerlige blade og dele af erhvervsli­vet. Indtil videre har statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen dog vaeret iskold i sin afvisning. Løkke bedømmer formentlig helt korrekt udsigten til at vinde en sådan afstemning som lig nul, og han vil ikke endnu engang stå i spidsen til for et EUnederlag som med retsforbeh­oldet.

forleden blev spurgt om de målinger, som viser flertal for dansk deltagelse i EU’s forsvarssa­marbejde, svarede han: ’Meningsmål­ingerne viste også, der var flertal for at afskaffe retsforbeh­oldet.’

Spørgsmåle­t er så, hvor meget reel betydning det europaeisk­e forsvarssa­marbejde overhovede­t får.

Hvordan skal et EU, der end ikke er i stand til at løfte ’forsvaret’ af sine egne graenser mod illegal masseindva­ndring, kunne klare en faelles militaer indsats EU kan ikke engang forsvare sine egne graenser mod illegal indvandrin­g – så hvordan skal EU kunne klare en faelles militaer indsats på et højere niveau? på et højere niveau end lokale krige i Afrika? Og hvad er EU’s forsvar uden Nato og USA? Ingenting.

Problemet er, at EU-landene tvivler på USA’s sikkerheds­garantier, efter Donald Trump er kommet til. Men selv om landene nu øger deres forsvarsbu­dget efter presset fra Trump, er enhver tale om kollektiv sikkerhed uden mening uden USA og landets nukleare kapacitet. England er i dag EU’s staerkeste militaere magt med atomvåben, et stort forsvar og permanent saede i FN’s sikkerheds­råd. Frankrig har lidt af det samme, men i mindre format.

tjener en masse penge på at producere våben, men landets historie forhindrer en mere aktiv og synlig tysk tilstedeva­erelse på den store scene. Angela Merkel snakker meget, men leverer lidt. Hendes EU-haer mangler både soldater, strategisk ledelse, militaer råstyrke, atomvåben og indflydels­e.

Resten af EU-landene kan knap nok forsvare sig selv. Italien og andre større EU-lande kan ingenting. Polen, Ungarn og de andre i Centraleur­opa skal ikke nyde noget af at tabe USA. Så hvad Juncker, Tusk og Federica Mogherini egentlig forestille­r sig, er svaert at se.

Uden Donald Trump er alle deres store taler og lange kommunikée­r ikke andet end ord og sniksnak.

Derfor har Løkke heller ikke saerlig travlt. Det kan godt vaere, EU-haeren gør klar til march. Men det bliver i slowmotion.

Hvad er EU’s forsvar uden Nato og USA? Ingenting

 ?? FOTO: AP ?? Stor udfordring
FOTO: AP Stor udfordring

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark