Ekstra Bladet

Jamen så hold da ferie, for sevan

-

Vi bliver stadig dårligere til at holde ferie. Kun halvdelen af arbejdssty­rken holder de tre ugers sammenhaen­gende sommerferi­e, der ellers er krav på.

Og selv når folk så holder ferie, så traekker stadig faerre stikket ud og slapper helt af. I stedet er de tilgaengel­ige for deres arbejde også i ferien.

Over en million erhvervsak­tive er enten tilgaengel­ige døgnet rundt eller tjekker dagligt arbejdsrel­aterede sms’er og mails i sommerferi­en. Det viser en befolkning­sundersøge­lse fra Ingeniørfo­reningen.

– Man har brug for tre uger i traek til at få koblet ordentlig af. Ellers risikerer man at braende ud og gå ned med stress, siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørfo­reningen.

Undersøgel­sen viser også, at 15 procent er konstant tilgaengel­ige for deres arbejde i sommerferi­en. Det er dobbelt så mange som for et år siden. Yderligere 26 procent holder øje med arbejdet dagligt, og 34 procent af og til i ferien.

– Man bliver konfronter­et med problemer, der skal løses derhjemme eller efter ferien, og så ligger dit arbejde og spøger i baghovedet hele tiden, siger hun.

Bjarne Toftegård er stresscoac­h og hjaelper virksomhed­er og private med at håndtere stress.

Ny arbejdskul­tur

– Rigtig mange har mistet evnen til at holde ferie. De er så meget på hele tiden og tjekker arbejdsmai­ls dagligt, om aftenen og i weekenden i en slags afhaengigh­ed, siger han og slår fast:

– Men det er hverken godt for en selv, for ens arbejde eller for familien. Man får ikke mere fra hånden ved hele tiden at vaere på. Man bliver bare nemmere udbraendt, siger han.

Han mener, vi står midt i en ny arbejdskul­tur, vi slet ikke har laert at navigere i.

Uddannelse­s- og forsknings­minister Søren Pind (V) forbød for nylig de ansatte i ministerie­t at sende mails til hinanden om søndagen.

Det mener Bjarne Toftegård, at mange ledere kunne laere af.

 ?? FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING ?? Slip den i ferien.
FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING Slip den i ferien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark