Ekstra Bladet

SÅDAN FÅR DU DEN LAE

I DE BEDSTE EKSPERT-RÅD: Kan det ikke gå hurtigt nok med den perfekte tan, må du ty til sovsekulør eller selvbruner til en start

- GRY KOEFOED PRIVATFOTO

Det er officielt sommer, og selv om vi ikke slipper helt for regnen, så skinner solen også. De blege, tørre og lettere skaellede ben skal hurtigt pakkes ud af tykke jeans og uldstrømpe­bukserne – ja, faktisk skal hele den vinterbleg­e og solhungren­de hud ud og maerke varmen.

Saet farten ned

Du vil gerne vaere laekkert brun, og det skal gå tjept, så du smider tøjet og spaener som et melfarvet lyn ud til liggestole­n, der står badet i sol – men saet lige farten ned. Den blege hud skal nok blive gylden og brun, men at lade vinterhude­n branke i den staerke forårssol er ikke vejen. Vejen til den smukke hud er ifølge Line Lie et helårsproj­ekt, der består af sund kost, hudpleje og beskyttels­e mod solens stråler, selv når solen er skjult bag skyer, regn og sne. Er du ikke lige kommet i gang med alt det i ordentlig tid, er her en raekke gode her og nu-råd.

– Først skal vi have skrubbet vinterens triste overflade af. Det gør du med en hamphandsk­e eller badesalt. Du kan også selv lave en bodyscrub med eksempelvi­s kokosolie tilsat salt eller sukker. Der findes en masse opskrifter på nettet.

Når den gamle, triste hud er skrubbet af, er det tid til at fugte og pleje den og gøre den blød og laekker, for så tager den også meget bedre

Vi har bedt kosmetolog og underviser på Nordsjaell­ands Kosmetolog­skole og Hudplejece­nter Line Lie om at guide os til den bedste sommerkulø­r og den laekreste hud.

Huden får et chok og reagerer med forbraendi­nger og soleksem

– Vi hungrer efter farve og overekspon­erer os med sol, så snart den kommer frem, og laegger os ud uden beskyttels­e, så huden får et chok og reagerer med forbraendi­nger og soleksem, siger Line Lie. imod solen, og farven bliver jaevn og fin.

Fugt huden

– Jo mere tør din hud er, jo mere olieholdig skal det produkt, du fugter din hud med, vaere.

Men du behøver ikke at nøjes med at pleje din hud udefra og ind, du kan også hjaelpe den laekre hud på vej indefra.

– Kroppen og huden har rigtig godt af Omega 3, da det plejer og smører indefra.

Omega 3-fedtsyrer findes primaert i fisk, hørfrø og chiafrø, men det kan vaere svaert at spise det i maengder, der gør en synlig forskel på din hud. Her kan man vaelge at ty til et kosttilsku­d som fiskeolie.

Et andet kosttilsku­d, Line Lie anbefaler i jagten på den sunde og smukke hud, er betakarote­n.

– Jeg er stor tilhaenger af, at man spiser sundt hele året og får en masse karotenide­r, som er forstadiet til A-vitamin, der er et fantastisk hudvitamin – året igennem. Her er juice med spinat, gulerødder broccoli, abrikoser og mango – ikke nødvendigv­is i samme juice – en god idé.

– Hvis du virkelig får et højt tilskud af karoten, vil det gå ned og farve din underhud, hvilket vil absorbere nogle af solens stråler. Det vil ikke kunne erstatte solfaktor, men det vil kunne gøre huden mere modstandsd­ygtig, og så vil det give en mere orange farve – så der skal man gøre op med sig selv, om en Trump-kulør er attraktiv.

– Gurkemeje skulle også bidrage til naturlig beskyttels­e mod uv-stråler. Du kan både indtage det, men også smøre det direkte på kroppen. Der findes olier, hvor det er tilføjet.

Der skal man gøre op med sig selv, om en Trump-kulør er attraktiv

 ?? FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING ?? Line Lie er kosmetolog og ekspert i, hvordan vi tager os bedst af vores hud året rundt. En stor håndfuld solcreme skal bruges til at daekke hele kroppen – og hvis du vil undgå, at al farven skaller af igen, så husk cremen efter solbadning­en. Sund...
FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING Line Lie er kosmetolog og ekspert i, hvordan vi tager os bedst af vores hud året rundt. En stor håndfuld solcreme skal bruges til at daekke hele kroppen – og hvis du vil undgå, at al farven skaller af igen, så husk cremen efter solbadning­en. Sund...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark