Ekstra Bladet

DET HVIDE RASERI SKAR HAGEKORS

I . NAZI-FAMILIEN: På underlaebe­n har Jevgenij Stojka et hagekors. Det samme symbol er også på familien fra Ukraines kaffestel. Selv på datterens hagesmaek kan man se hadet til muslimer og jøder

- RONNY BERG, VG OVERSAT OG BEARBEJDET AF MAJA SKOV VANG FOTO: ESPEN RASMUSSEN, VG

– Med en kniv skar vi et hagekors i panden på en muslim.

Ingen, vi møder på vores tur rundt i Europa, fremstår lige så ekstreme som den kaempestor­e Jevgenij Stojka fra Ukraine.

– Bagefter blev han kastet ned i en brønd, men han overlevede. Jeg var stolt over, at han blev sat på plads, fortaeller han.

– Synes du ikke, at det var forkert at gøre?

Så vi en indvandrer, blev vi nødt til at fange ham. Det var ligegyldig­t, om det var muslimer, kinesere, venstrerad­ikale eller jøder

– Fordi han var muslim?

– Jeg hader ikke muslimer. Men jeg synes, de er ulaekre.

I stuen sidder hans kone, Jelena, og lytter. De kalder sig begge for nazister. For fem år siden, mens de sad og ventede på bussen, sagde Jevgenij ’jeg elsker dig’ til hende for første gang.

’Endelig siger han det, så jeg også kan sige det til ham’, taenkte Jelena.

Hun skubber et stykke kage over på sin tallerken, der har noget indgravere­t i porcelaene­t. Det ligner små sorte streger. Det er først, når man ser godt efter, at man kan se, at det er et hagekors. Det samme symbol er på kaffekoppe­n.

Ud fra børnevaere­lset løber den fireårige datter klaedt ud som prinsesse. Jevgenij går mod hende og virker stor og staerk. Det har hjulpet ham til at få jobbet som sikkerheds­vagt for en velhavende forretning­smand.

Jevgenij giver hende en hagesmaek på, hvorpå der står ’Blood & Honour’, en engelsk nynazistis­k organisati­on med afdelinger i hele verden.

Gid nazisterne vandt

Der er trukket gardiner for vinduerne. Fra loftet haenger en lyspaere. Køkkenet mangler både møbler og en ovn. Uden for den høje betonblok, 20 minutter fra centrum af Kijev, står to udbraendte bilvrag.

Dagen før tog Jevgenij os med til en park med udstillede kampvogne og statuer af russiske soldater. Her kaempede russerne mod tyskerne under Anden Verdenskri­g. Jevgenij går forbi en skyttegrav.

– Jeg ville ønske, at nazisterne vandt, så NS-ideologien blev indført. Den er bedre end kommunisme­n.

Interessen for Adolf Hitler fik han i skolen. 14 år gammel barberede han sit hoved og blev en del af skinhead-bevaegelse­n. Fem år senere blev hans søster draebt i trafikken af en jøde, og ulykken bekraefte ham i, ’at jøderne er et problem’.

Da han laeste på universite­tet, mødte han for første gang muslimer og farvede, der opførte sig, ’som om de ejede mit land’.

Han begyndte at møde hooligans og skinheads fast en gang om ugen på Kijev-pladsen. De gik rundt i byen.

– Så vi en indvandrer, blev vi nødt til at fange ham. Det var ligegyldig­t, om det var muslimer, kinesere, venstrerad­ikale eller jøder.

Han omtaler dem som ’kakerlakke­r’. Den indstillin­g aendrede sig ikke, efter han fik en rygoperati­on og måtte ligge i sengen i tre måneder. Han havde lige mødt Jelena, der kom hjem hver dag og passede ham.

 ??  ?? Altid enige Jelena på 26 år mener, det er vigtigt, at hendes mand er staerk, så han kan forsvare familien. Og så kunne hun ikke drømme om at mene noget andet end ham.
Altid enige Jelena på 26 år mener, det er vigtigt, at hendes mand er staerk, så han kan forsvare familien. Og så kunne hun ikke drømme om at mene noget andet end ham.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark