Ekstra Bladet

NYHEDER KGB-AGENT LOD SOVJETISK ISHOCKEYST­JERNE FLYGTE TIL NHL

I . EKSKLUSIVT: Vladimir Popov fortaeller, hvordan den sovjetiske efterretni­ngstjenest­e kunne kontroller­e idraetsudø­vernes liv og karrierer

-

CANADA (Ekstra Bladet/Nettavisen): I en by i Canada har Ekstra Bladet og Nettavisen­s journalist­er mødt Vladimir Popov, agenten som arbejdede 20 år i KGB, heraf 14 år i 11. afdeling i 5. direktorat.

Det var afdelingen, som skulle sikre, at idraetsudø­vere ikke hoppede af til Vesten, og det var afdelingen, der indsamlede informatio­ner gennem agenter, som Vladimir Popov rekruttere­de på sine udlandsrej­ser med sovjetiske landshold.

Som oberstløjt­nant i KGB deltog Vladimir Popov i fem olympiske lege.

Ved vinterlege­ne fulgte han det legendaris­ke sovjetiske ishockeyla­ndshold taet, og nu giver han Ekstra Bladet og Nettavisen et unikt indblik i, hvor stor en magt KGB havde over udøverne.

En del af Popovs historie er naevnt i bogen ’The KGB Plays Chess’, som han har skrevet sammen med historiker­en Yuri Felshtinsk­y.

Vi er ved at gøre klar til at filme Popov, som har lovet, at han vil fortaelle mere end det, der står i bogen. Mens vi rigger udstyret til, er det, som om en daemning brister inden i ham. Det vaelter ud med historier, som vi ikke har hørt om før – heller ikke i den litteratur, vi har pløjet igennem inden rejsen til Canada.

Men historien, han nu vil fortaelle, vil han ikke have optaget på film. Han vil fortaelle om ishockeysp­illere, som stadig betragtes som store stjerner i Canada, og han ønsker ikke, at de skal se ham snakke om dem på tv.

KLM-trioen

Igor Larionov var en af spillerne i den berømte førstefemm­er på det sovjetiske landshold i 80’erne. Han var stjerne på holdet sammen med Vladimir Krutov og Sergej Makarov, også kendt som KLM-trioen.

Larionov blev betragtet som kontrovers­iel, selv om han spillede på haerens hold, CSKA, i otte saesoner. Han blev kåret som Sovjetunio­nens bedste spiller i 198788, og med landsholde­t vandt han flere gange OL-guld, VM og Canada Cup.

Ved alle disse turneringe­r var Vladimir Popov med, og han skulle sørge for, at Larionov ikke stak af til Vesten.

Allerede som ganske ung blev Larionov betragtet som en oprører. Som 14-årig fik han problemer med myndighede­rne, fordi han havde skrevet et essay om fredsprisv­inderen og dissidente­n Andrey Sakharov.

Larionov var også flere gange i konflikt med den autoritaer­e landstraen­er Viktor Tikhonov, blandt andet da han skrev et laeserbrev i en Moskva-avis om traenernes ledelsesst­il.

– Jeg havde hele tiden taet kontakt til Larionov. I 1982 så han en del til en ung, fransk kvindelig kunstskøjt­eløber. Det oplyste jeg til 3. afdeling i KGB, som havde ansvaret for Den Røde Haer og CSKA.

– Selv om han var en af de største stjerner i Sovjetunio­nen, medførte det, at han ikke fik lov til at rejse til turneringe­r i udlandet i to år. De var bange for, at hans forhold til den franske kvinde ville få ham til at stikke af, siger Vladimir Popov.

De var bange for, at hans forhold til den franske kvinde ville få ham til at stikke af Jeg medvirkede til, at han kunne flygte fra Sovjetunio­nen

Larionov lagde aldrig skjul på, at han gerne ville til den nordamerik­anske liga, NHL, men det lykkedes først i 1989, hvor han efter lang og tro tjeneste fik lov til at skrive en treårig kontrakt med Vancouver Canucks. Han blev vaeldig populaer i Canada, og mange mener, at han var fuldt på højde med den nationale superstjer­ne, Wayne Gretzky.

I 1989 vandt Sovjetunio­nen sit 21. VM-guld ved slutrunden i Sverige, og den autoritaer­e landstraen­er Viktor Tikhonov var begejstret. Ikke bare fordi Sovjet havde vundet ni kampe i streg, men også fordi han så en ny fremtid for landsholde­t.

Det var ventet, at den berømte førstefemm­er ville forlade Sovjetunio­nen og tage til NHL, men han havde arvtagerne på plads, blandt andet i skikkelse af den 20-årige Alexander Mogilny.

 ?? FOTO: ANDREAS SELLIAAS ?? Popov stoppede den ene ishockeyst­jerne, mens han lod den anden flygte til et liv i USA og Canada.
FOTO: ANDREAS SELLIAAS Popov stoppede den ene ishockeyst­jerne, mens han lod den anden flygte til et liv i USA og Canada.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark