Ekstra Bladet

- Om nogle år kan biler stort set ikke køre galt

- NIELS FRIIS

De automatisk­e nødbremser, der sidder i mange nye biler, hugger bremserne i og virker helt, som de skal.

Det viser en ny test, som FDM har lavet i samarbejde med en raekke europaeisk­e bilklubber.

I alt tre forskellig­e typer nødbremses­ystemer er blevet testet for at se, hvor godt de virker i blandt andet regn, sne og forvirrend­e trafikmøns­tre.

Nødbremser­ne blev testet ved hastighede­r på mellem 25-30 km/t, og der blev udelukkend­e skelet til, om bilerne kunne nå at bremse selv.

- Vi må sige, at de testede nødbremser generelt overbevise­r. Hvor systemerne for få år siden kun kunne genkende og bremse for andre biler, er de i dag blevet så avancerede, at de nu også kan genkende og bremse for bløde trafikante­r. Samtidig virker de bedste nu også ved højere hastighede­r, hvor de stadig kan nå at afvaerge eller mindske hastighede­n ved en kollision, siger Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør i FDM.

- Fortsaette­r udviklinge­n, kan det meget vel betyde, at vi om nogle år vil kunne købe biler, der stort set ikke kan køre galt, lyder det.

Allerede i dag vurderes de automatisk­e nødbremses­ystemer at vaere blandt det vigtigste sikkerheds­udstyr og en vaesentlig årsag til den markante forbedring af sikkerhede­n i nye biler, der er sket de seneste år.

Reduktione­r i antal uheld

Studier fra det amerikansk­e institut for trafiksikk­erhed IIHS anslår, at alene de mest simple udgaver af nødbremser­ne mindsker risikoen for bagendekol­lisioner med 40 procent.

En svensk undersøgel­se viser, at antallet af personskad­er ved bagendekol­lisioner faldt med hele 64 procent, hvis bilen havde nødbremse.

Statistikk­er, som er med til at få FDM til anbefale alle at tilkøbe nødbremse til deres nye bil, hvis ikke løsningen er med som standardud­styr.

- Nødbremser er udstyr, man som bilejer godt vil have, men omvendt håber aldrig at få brug for. Men at de er vigtige at have, viser testen med al tydelighed. Der er ingen tvivl om, at de inden for få år vil vaere standardud­styr i alle nye biler. Indtil da anbefaler FDM, at man kun vaelger biler, der har den vigtige nødbremse, siger Søren W. Rasmussen. Automatisk­e nødbremser fungerer efter hensigten, og de er en vigtig del af en bils sikkerhed.

 ?? FOTO: /RITZAU/EB MOTOR ??
FOTO: /RITZAU/EB MOTOR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark