Ekstra Bladet

Tryg er klar med et system, der online giver belønning og billigere forsikring til unge bilister, som kører forsigtigt, og flere er på vej. Men der er også ulemper, lyder advarslen.

- JENS OVERGAARD

En lille elektronis­k enhed, som trådløst giver besked om kørestilen og billigere forsikring, er det nyeste bud i kampen om kunderne. Senest har Tryg lanceret konceptet ”Tryg Drive”, hvor en såkaldt dongle med et SIMkort kobles til bilen, og som giver op til 30 pct. i rabat til de helt unge bilister mellem 18-30 år. Det er den gruppe, der traditione­lt har de dyreste forsikring­er, og de får nu flere muligheder for at få prisen ned.

Konceptet ligger i forlaengel­se af de ”sorte bokse” fra Alka og Topdanmark. I modsaetnin­g til disse, som straffer de bilister, der kører uhensigtsm­aessigt, belønner Trygs system god kørestil. Alm. Brand ventes at komme med et lignende trådløst system.

Hos Tryg analyseres kørslen ud fra oplysninge­r om bl.a. accelerati­on, speedertry­k, omdrejning­er og fart. Efter hver tur får bilisten en score, og hvis den er positiv, kan der spares op til rabat, mens negativ bonus ikke traekker fra. App’en har gode råd til, hvordan man optimerer sin kørsel, mens der også er et konkurrenc­e-element, så man kan dyste mod andre unge om at køre godt.

- Vores priser har hidtil vaeret beregnet ud fra en risikovurd­ering, der bygger på skadedata for samtlige unge. Vi kan nu vurdere kørslen for hver enkelt unge bilist. Så vi kan tilbyde en pris, der tager udgangspun­kt i individets adfaerd frem for en gruppes kørselsmøn­ster, siger Johan Kirstein Brammer, direktør for Privat Tryg Danmark.

Ifølge direktøren behøver de unge ikke at føle sig kigget over skulderen.

- Vi kan kun se den samlede bonus - ikke om en bestemt fartgraens­e er blevet overholdt, forklarer Johan Kirstein Brammer.

Ambitionen er ikke bare at lokke flere unge bilister til selskabet, men også at øge trafiksikk­erheden.

- Vi ved, prisen er et vigtigt parameter for de unge, når de vaelger forsikring. Derudover håber vi, at de med app’en bliver mere bevidste om deres kørsel og på sigt bedre bilister. Hvis de kører efter anbefaling­erne, vil de tilmed kunne spare 10-20 pct. braendstof, siger Johan Kirsten Brammer.

Godt med gulerod

Hos FDM er Torben Lund Kudsk, der leder bilistorga­nisationen­s økonomisk-politiske

- Det her system er noget anderledes end de andre ”bokse”, vi har set, hvor der er sanktioner, hvis man kører på en bestemt måde, og hvis noget går galt, bliver man straffet. Her er der en gulerod for at køre godt, siger Torben Lund Kudsk.

- Det kan vaere fornuftigt, hvis man er et yngre menneske. Systemet belønner, hvis

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark