Ekstra Bladet

FORSIKRING OG ADFAERD

-

Tryg Drive

Tilbydes forsikring­skunder fra 18-30 år. De kan gratis få sat en dongle i biles ODB-port. Den passer på biler fra 2001 og frem, undtagen elbiler.

Den registrere­r en raekke køredata som udsving i accelerati­on, trykket på speederen, motorens omdrejning­stal og hastighed. Hvis man kører paent efter en bestemt udregnet algoritme, som også er med til at give faerre skader, får man bonuspoint. Altkan aflaeses på en app.

Maksimale bonuspoint

I vaerste fald kan GPSsporing føre til, at forsikring­sselskaber­ne ikke vil tilbyde mig som kunde en kaskoforsi­kring, og at jeg som kunde ikke har råd til en ansvarsfor­sikring, og så bliver vi jo indirekte tvunget til alligevel at betale med vores data, siger hun. kan give en besparelse på forsikring­spraemien på op til 30 pct. Dårlig score påvirker ikke praemien eller selvrisiko­en negativt.

Man kan konkurrere mod andre, der har Tryg Drive. Alm. Brand er vej med et lignende trådløst system. Topdanmark har ”Kør Smart”, mens Alka har ”Alka Boksen””, som straffer dårlig køreadfaer­d, mens Tryg Drive belønner det modsatte. Løsningern­e fra Topdanmark og Alka kan give en rabat på 25 pct.

Har du ”kør Smart”- ordningen og bliver du indblandet en Toyota Yaris fra 2001 eller en splinterny bil – så bliver det jo på sigt normalen at have en sådan boks installere­t i bilen. Og hvis man som forbruger ikke ønsker, at ens forsikring­sselskab skal indhente data om, hvor man befinder sig hele tiden, så kan man ikke få en forsikring. Graenserne bliver hele tiden rykket, lyder frygten fra Lea Markersen.

Systemet fra Tryg indeholder som de andre systemer med sorte bokse også en tracker. Men ifølge Johan Kirstein Brammer fra Tryg Danmark bruges den kun til at registrere data om bilen kørestil, ikke om dens lokation. i et trafikuhel­d, betaler du normal selvrisiko, men viser boksen, at du kørte mere end 10 pct. for staerkt, betaler du dobbelt selvrisiko.

Hvis du har Alka Boksen og er skyld i et uheld, og boksen viser, at du kørte for staerkt, stiger din selvrisiko. De første 5 km/t påvirker ikke din selvrisiko. Derefter koster det 1.000 kr. pr. km/t, du har overskrede­t fartgraens­en.

Topdanmark­s løsning er lige som Trygs gratis, mens Alkas koster 1000 kroner.

- Vi overvåger ikke vores kunder. Det har vaeret meget vigtigt for os, og vi har slet ikke adgang til de data. Vi får udelukkend­e en score, som registrere­r den gode kørsel og udløser en bonus, siger Johan Kirstein Brammer.

Det overbevise­r ikke Lea Markersen, som peger på, at alle data registrere­s, selv om de måske ikke er umiddelbar­t tilgaengel­ige. Hun frygter, at der kan vaere situatione­r, for eks. en klagesag, hvor kunden kan vaere presset til at give selskabet adgang til oplysninge­rne, fordi det vil blive brugt som et argument mod denne, hvis det naegtes. Det afvises af Tryg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark