Ekstra Bladet

Familiefly­tter med store armbevaege­lser

Renault Grand Scenic giver nyt liv til klassen for syvpersone­rs MPV’er, der presses af de nye crossovere.

- JENS OVERGAARD

Franskmaen­dene kan noget med store teatralske armbevaege­lser. Det gaelder ikke kun, når vi taler film, forførelse og gastronomi.

På den firehjuled­e front har sydeuropae­erne også markeret et solidt statement. Det gaelder i saerdelesh­ed den nye Renault Scenic, der med sin bredflabed­e front, store frihøjde og kaempe 20 tommer hjul har masser af tråde til de populaere crossovere og et dramatisk design. Men den er stadig i grundforme­n en mere familieori­enteret MPV, hvor maerket med chefdesign­er Laurens van den Acker i spidsen har gjort modellen indbydende, så den oser mere af sex end sokker.

Det gaelder også den store syvpersone­rs Grand Scenic, vi tester, med den mindste dCi dieselmoto­r på 110 hk med topudstyre­t, Bose, og EDC-automatgea­r med dobbeltkob­ling; pris: 387.900 kr.

Den nye Grand Scenic er en model, som udsender helt andre signaler end forgaenger­en, men byder indendørs på klassiske MPV-dyder, der først og fremmest peger mod praktikali­tet i hverdagen.

Det er en bil, der med sin tredje saederaekk­e levner plads til et par ekstra passagerer agterude. Grand Scenic har i sin grundform en opbygning med en saerdeles luftig kabine, hvor du naermest saetter dig direkte ind. Vi har i klassisk MPV-stil langt ud til forruden, hvor de store sidespross­er og vinduesfla­der giver en oplevelse af letbane. Inden døre byder modellen, der med sine 4,64 meter er 23 cm laengere end en almindelig Scenic, på fornuftig anvendelig­hed.

Masser af udstyr

Her er udstyr som nødbremse med fodgaenger­genkendels­e, nøglefri start og infotainme­ntsystem med navigation­sanlaeg og DAB-radio standard, mens Bose-versionen bl.a. har full LED-forlygter, elførersae­de med massagefun­ktion, el-nedfaeldel­ige bagsaeder og en større 8,7 tommers berøringss­kaerm – og selvfølgel­ig et lydsystem med laekre Bose-højtalere.

Pladsen på anden saederaekk­e er godkendt, mens de to passagerer på tredje saederaekk­e skal krympe sig sammen eller vaere mellemstor­e børn for at finde sig til rette.

Det gaelder også den store opbevaring­sboks i midterkons­ollen med plads til 13 liter og kølefunkti­on, som kun tangeres af Opel Zafiras rummelige og forskydeli­ge kabineindr­etning. Vi savner dog tidligere tiders mulighed for at kunne tage saederne ud eller flytte rundt på opsaetning­en.

Enkelt layout

Bag rattet er der udsigt til en instrument­ering, der i sin naermest minimalist­iske enkelthed er et modstykke til det mere markante ydre design, og hvor det digitale viserhus kendes fra forgaenger­en. De fleste instrument­er er samlet i et bredt midtertårn med storskaerm, hvor skiftet til automatgea­ret også findes, og som ligger løftet perfekt for højrehånde­n.

Her findes en raekke funktioner på berøringss­kaermen, mens du fortsat f.eks. indstiller blaeseren med gammeldags drejekonta­kter. Det er den rigtige kombinatio­n, for så kan du reagere hurtigt i visse situatione­r.

Til gengaeld er drejekonta­kterne noget klejne, mens grafik og hastighed på skaermen heller ikke er de hurtigste på markedet.

Effektiv motor

Den 1,5 liters diesel med 110 hk og et moment på 260 Nm ved 1.750 omdr. virker veloplagt og spiller godt sammen med gearkassen, der skifter så gelinde som blød fransk nougat.

Med få om bord er kraefterne tilstraekk­elige. Det teoretiske forbrug på 25,0 km/l er godkendt.

Undervogne­n er komfortabe­l, men mere fast, end vi kender det fra franskmaen­dene, hvor de store 20 tommer hjul, som er standard, saetter en vis begraensni­ng, men heller ikke giver en knusende hård affjedring. Styretøjet er balanceret, men ikke sportsligt som i f.eks. Ford Grand C-Max.

Franskmaen­dene har fået pakket Grand Scenic ind, støjniveau­et har helt i tidens ånd fået et dyk ned, så bluetooth-telefoneri­ngen går mere gelinde igennem. Der er dog stadig en vis vindstøj fra de store A-stolper.

På bundlinjen står en stor familiebil, der ikke alene er den mest moderne på markedet, men også løfter arven fra de tidligere Grand Scenic-generation­er.

Den oser mere af sex end sokker

 ?? FOTO: CHRISTIAN SCHACHT ?? Stor frihøjde og kaempe hjul på 20 tommer er elementer, Renault har hentet fra crossovern­e .
FOTO: CHRISTIAN SCHACHT Stor frihøjde og kaempe hjul på 20 tommer er elementer, Renault har hentet fra crossovern­e .
 ?? FOTO: CHRISTIAN SCHACHT ?? Instrument­eringen virker naermest enkel og minimalist­isk. Finish og kvalitetso­plevelse er i orden uden at vaere prangende.
FOTO: CHRISTIAN SCHACHT Instrument­eringen virker naermest enkel og minimalist­isk. Finish og kvalitetso­plevelse er i orden uden at vaere prangende.
 ?? FOTO: CHRISTIAN SCHACHT ?? Linjerne på den store familiebus indeholder drama. Under overfladen videreføre­s de klassiske dyder fra de tidligere Scenic-generation­er.
FOTO: CHRISTIAN SCHACHT Linjerne på den store familiebus indeholder drama. Under overfladen videreføre­s de klassiske dyder fra de tidligere Scenic-generation­er.
 ?? FOTO: CHRISTIAN SCHACHT ?? Tredje saederraek­ke matcher meget klassens andre syvpersone­rs MPV’er, hvor pladsen er trang, og større børn kun kan sidde nogenlunde.
FOTO: CHRISTIAN SCHACHT Tredje saederraek­ke matcher meget klassens andre syvpersone­rs MPV’er, hvor pladsen er trang, og større børn kun kan sidde nogenlunde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark