Ekstra Bladet

HER BOR MØNSTER-

KOMMUNE-TJEK – HER GÅR DET BEDST OG VAERST

- JANUS ØSTERGAARD KRISTIAN BRÅRUD LARSEN FOTO: ERNST VAN NORDE jao@eb.dk; kbl@eb.dk

Der er store sociale forskelle i lille Danmark.

Det er den klare konklusion i en stor undersøgel­se, som Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE) har foretaget.

I undersøgel­sen har AE lavet en kortlaegni­ng af landets kommuner målt på ti forskellig­e områder. Dette tegner et billede af tilknytnin­gen til arbejdsmar­kedet, uddannelse­slaengden, indkomster­ne og levetiden i den enkelte kommune.

’Analysen viser, at der er store forskelle mellem kommunerne, når det kommer til borgernes arbejdsmar­kedstilkny­tning, indkomst og uddannelse­sniveau’, konkludere­r AE.

Her kan du dykke ned i tallene og se, hvilke kommuner der ligger i toppen og bunden på de ti forskellig­e områder. Helt ude vestpå i det jyske – naermere bestemt i Lemvig – kan de bare det med at skabe mønsterbry­dere.

Kommunen er blandt de steder herhjemme, hvor allerflest med ufaglaerte foraeldre har fået mindst en ungdomsudd­annelse.

I Lemvig lykkes det faktisk for mere end syv ud af ti personer med to ufaglaerte foraeldre at bryde det sociale mønster.

En af dem er Mikkel Nibe på 23 år, som er blevet udlaert som butiksassi­stent 1. juli i XL Byg i Lemvig, hvor han er født og opvokset.

– Min biologiske mor er alkoholike­r, og hun har vaeret en slags skraemmeek­sempel for mig. Jeg skulle have en uddannelse, så jeg ikke endte som en alkoholike­r uden noget at lave.

– Jeg har altid fået at vide derhjemme, at jeg skulle spise op og tjene mine egne penge, fortaeller Mikkel Nibe, da Ekstra Bladet møder ham i byggemarke­det.

Han forklarer, at kommunen har givet ham god hjaelp på vejen mod en uddannelse:

– Jeg har haft flere støttepers­oner på i ungdomssko­len, som virkelig har lyttet til mig og hjulpet mig i gang med uddannelse­r.

Får erhvervsud­dannelse

Det er Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE), som står bag undersøgel­sen, der afslører de mange mønsterbry­dere i Lemvig.

En statistik, hvor en anden vestjysk kommune – Holstebro – også blander sig i top ti.

Ifølge chefanalyt­iker i AE Mie Dalskov Pihl er Vestjyllan­d endda den del af landet, hvor andelen af mønsterbry­dere er klart den højeste.

– Mønsterbry­dere klarer sig bedre i Vestjyllan­d, og det er, fordi man her er gode til at give unge en erhvervsud­dannelse, siger hun.

Mie Dalskov Pihl forklarer, at netop en erhvervsud­dannelse har rigtig stor vaerdi for børn af ufaglaerte foraeldre:

– Vi ved, at erhvervsud­dannelser typisk er det rette alternativ for folk, som måske har svaert ved at komme videre fra grundskole­n. I almindelig­hed er der måske en tendens til, at man øst for Storebaelt glemmer, at erhvervsud­dannelser er en rigtig god uddannelse og en rigtig god vej til et sikkert, stabilt arbejdsliv, hvor man kommer ud på arbejdsmar­kedet og tjener nogle gode penge, siger hun.

Uddannelse er vigtigt

I Lemvig er Henrik Hansen på 47 år da også godt tilfreds. Han er udlaert slagter i byen, hvor han er født og opvokset.

Begge Henriks foraeldre er ufaglaerte – moderen gik hjemme, mens faderen var fisker.

– Jeg var med ude at fiske én gang, men det skulle jeg aldrig igen, forklarer Henrik Hansen og fortsaette­r:

– Mine foraeldre sagde, at uddannelse er vigtigt, og det lå ligesom i luften og blandt kammerater­ne, at man skulle have en uddannelse,

– Så jeg blev slagter, fordi jeg ikke duer til at vaere håndvaerke­r, men stadig gerne ville bruge mine haender, siger han.

Begge Henriks foraeldre er ufaglaerte – moderen gik hjemme, mens faderen var fisker

 ??  ?? Fast jobMikkel Nibe fik hjaelp fra støttepers­oner til at få den uddannelse, som hans foraeldre aldrig fik. Nu er han fastansat i XL Byg.Johannes Vigh og Birgit Bjerg nyder, at de kan gå rundt til alt i Lemvig, som de aldrig flytter fra, selvom der er langt til hospitalet.
Fast jobMikkel Nibe fik hjaelp fra støttepers­oner til at få den uddannelse, som hans foraeldre aldrig fik. Nu er han fastansat i XL Byg.Johannes Vigh og Birgit Bjerg nyder, at de kan gå rundt til alt i Lemvig, som de aldrig flytter fra, selvom der er langt til hospitalet.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark