Ekstra Bladet

Her kan DSB laere noget

TOGTOSSET AEGTEPAR OG DERES MIDTJYSKE VETERANBAN­E

- KARSTEN GØTTLER FOTO: ERNST VAN NORDE – Kører I aldrig med DSB? – Hvordan har i det med køreplaner? kag@eb.dk

Med den største respekt for det gamle, solide materiel betjener Søren Larsen-Ledet den gamle Triangel fra 1927 mellem Bryrup og Vrads. – Nej tak til IC4. Vi vil gerne kunne stole på vores tog, siger aegteparre­t Larsen-Ledet. Jernbanen er over 100 år, toget er fra 1927, og køreplanen overholdes til punkt og prikke. Det lyder naesten som DSB, fra dengang Statsbaner­ne var til at stole på.

Men på den lille veteranban­e mellem Bryrup og Vrads Station i det centrale Jylland vil de hverken eje eller have DSB’s moderne tog.

Heller ikke hvis de fik et IC4-tog foraeret og leveret kvit og frit på egne skinner.

– Nej tak. Det nymodens grej holder jo ikke til ret meget. Hele tiden går det i stykker, og det koster en formue at reparere.

– Vore tog er godt nok op mod 90 år gamle, men de fungerer upåklageli­gt og er billige at vedligehol­de sammenlign­et Modsat DSB’s moderne computerst­yrede materiel går Bryrup-Vrads banens 90 år gamle tog sjaeldent i stykker – og de kører altid til tiden.

med moderne tog.

– De er bygget i Danmark og er meget pålidelige. Hvis de går i stykker, reparerer vi dem selv, siger lokomotivf­ører Søren Larsen-Ledet.

Lille stump toghistori­e

Veteranban­en er den eneste brugbare stump af den for laengst nedlagte Horsens-Silkeborg togbane. Den snoede sig op gennem det midtjyske Søhøjlands bakker og forbi smukke og glasklare søer, hvor vandet er renere end i de københavns­ke vandhaner.

I remisen i Bryrup står et gammelt, men intakt damplokomo­tiv fra Frichs fabrikker i Aarhus. Ved siden af holder ’marcipanbr­ødet’ alias et aldrende motortog fra Skagens-banen.

Knofedt fra veteranban­ens forening på 40 ihaerdige togentusia­ster holder den lille flåde af damp- og motortog på skinner og sender årligt 35.000 passagerer en turretur gennem toghistori­en.

AEgteparre­t Lili og Søren Larsen-Ledet saetter en aere i at overholde køreplanen. De behandler det gamle togmaterie­l med største respekt.

– Det er de samme tog, som optraeder i ’Matador’. Noget solidt kram, som Danmarks desvaerre nu nedlagte togindustr­i var kendt for, fortaeller billetkont­rollør Lili Larsen-Ledet.

Har man sagt fut, må man også sige tog

Parret mødte hinanden på et seminar om gamle jernbaner. De blev gift på bagperrone­n af et veterantog. Det skete 7-9-13, og brylluppet stod på den gamle Vrads Station, hvor gaesterne selvsagt

– Jo det sker da. Vi tager toget en gang imellem til Østrig og besøger familie. Herhjemme bruger vi bilen.

– Vi kører på minuttet. Den slags er ikke til at spøge med. Lili og Søren Larsen-Ledet er vilde med gamle tog. De mødtes til et togseminar og blev gift på bagperrone­n af et veterantog.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Parrets vielsesrin­ge.
Parrets vielsesrin­ge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark