Ekstra Bladet

Politiet slår hårdt ned efter en lang raekke urolighede­r i det københavns­ke bandemiljø

- CAMILLA MARIE NIELSEN cama@eb.dk KØGE: NØRRE ALSLEV: SKØRPING: HADERSLEV: AARHUS: VAERLØSE:

Den seneste tids voldsomme sammenstød i det københavns­ke bandemiljø fik torsdag politiet til at indføre visitation­szone i store dele af Nørrebro og den nordvestli­ge del af byen ud til Husum.

Ifølge politiet er det saerligt gruppering­en Loyal to Familia (LTF), som på det sidste også har skabt problemer i Aarhus og Køge, der er drivkrafte­n bag den eskalerend­e vold.

Kamp om territorie

– Urolighede­rne skyldes noget bandefnidd­er, hvor blandt andet LTF og folk fra Mjølnerpar­ken er inde over, siger politikomm­issaer Steffen Steffensen fra Afdelingen for Organisere­t Kriminalit­et ved Københavns Politi til Ekstra Bladet.

– Det er ren markering af – Det er fuldstaend­ig uacceptabe­lt, at vi har områder, hvor banderne skaber utryghed for borgerne, siger ledende politiinsp­ektør Peter Dahl til Ekstra Bladet om baggrunden for den nye visitation­szone.

territorie­r, men det skal selvfølgel­ig stoppe, for det er fuldstaend­ig uacceptabe­lt, siger han.

Alene siden juni har Ekstra Bladet kunnet fortaelle om en håndfuld skyderier, som menes at vaere banderelat­eret. I fredags gik urolighede­rne ud over et 19-årigt medlem af LTF, som blev overfaldet og knivstukke­t i benet. En er anholdt i den sag, mens to fortsat menes at vaere på fri fod.

– Vi har stor fokus på det, og vi bruger rigtig mange ressourcer på at styrke tryghedsfø­lelsen. Derfor er vi også meget til stede på gaden.

Men skyderier og knivstikke­rier er lidt ligesom vejrudsigt­en. Det er meget svaert at forudsige, siger Steffen Steffensen om politiets arbejde.

Også natten til onsdag i denne uge måtte Københavns Politi rykke ud til meldinger om skud på åben gade.

Utryghed

Kort efter midnat kunne borgere berette om et skyderi ved Haraldsgad­e på det ydre Nørrebro. Skyderiet natten til onsdag kommer kun få dage efter, at politiet blev tilkaldt til et formodet skyderi på Mimersgade kun få hundrede

meter derfra.

Indførelse­n af visitation­szone betyder i praksis, at politiet en begraenset periode kan foretage stikprøvev­is besigtigel­se af personers legeme, undersøgel­se af tøj og andre genstande, våben samt køretøjer.

– Det er fuldstaend­ig uacceptabe­lt, at vi har områder, hvor banderne skaber utryghed for borgerne, siger ledende politiinsp­ektør Peter Dahl til Ekstra Bladet om baggrunden for den nye visitation­szone.

– Nu er tiden kommet til at stramme nettet og bruge de vaerktøjer, vi har for, at daemme

op for banderne, siger Peter Dahl.

I forbindels­e med skyderiern­e har politiet i forvejen udført en raekke visitation­saktioner på Nørrebro den seneste tid.

– Sidste weekend lavede vi natten mellem lørdag og søndag 40 visitation­er på Nørrebro alene, fortaeller Steffen Steffensen.

– Vi vil gerne gøre det så uattraktiv­t som muligt at vaere medlem af de her bander. Derfor ånder vi dem i nakken, siger politikomm­issaeren.

Det var et par tørstige tyve, der natten til søndag tømte et uaflåst udehus på Vinkelvej i Rønne. Med sig fik tyvene en kasse med 24 Tuborg-dåseøl, 12 dåsecola og ca. 50 tomme pantflaske­r.

Fire unge personer forsøgte onsdag at få kontakt til nogle indsatte i Køge Arrest. To 17-årige piger, en 16-årig og en 18-årig mand fra Greve blev anholdt. De blev alle løsladt, men sigtet for at saette sig i forbindels­e med en indsat.

En hyggelig løbetur for et aegtepar blev pludselig mere dramatisk end forventet. Efter at have råbt til en mand, som var ved at pille en rude ud af en hoveddør, satte aegteparre­t efter manden, som smed sit vaerktøj på en mark og gemte sig i et buskads. Da en hundepatru­lje ankom til stedet, blev en 20-årig mand anholdt og sigtet for forsøg på indbrud.

Det lykkedes tre maend i går nat at stikke af med 25 designerst­ole fra et laegehus i Skørping. De 25 stole er designet af Nanna Ditzel og har en samlet vaerdi på i alt 65.500 kroner.

Hele tre gange måtte politiet rykke ud til anmeldelse­r om masseslags­mål med 1020 personer involveret. Anmeldelse­n gik på, at der både var blevet trukket knive og kaeder. Politiet nåede de to første gange ud til uromageren, mens tredje anmeldelse lød på, at der blevet kastet brosten. Politiet kom ud til en del ødelagte biler i Nørregade, men ingen uromagere.

En buschauffø­r fandt efter sin endte vagt en kniv stukket ned mellem to saeder. Tidligere på dagen havde politiet fået en anmeldelse om, at en borger havde set tre personer stige på buslinje 4A, hvor en af dem havde gemt en kniv i aermet. Politiet standsede bussen, og personerne blev visiteret, men der blev ikke fundet noget. Nu vil politiet gennemgå videooverv­ågningen fra bussen.

En aeldre mand fik stjålet papirer fra sit hjem, som indeholdt koder og andre oplysninge­r om hans kontokort. Det var en kvinde, som agerede mandens sygeplejer­ske, der løj sig adgang til hans hjem. Hun stjal papirerne, da hun havde fået lagt ham i hans seng under påskud om at ville give ham øjendråber.

 ?? FOTO: /RITZAU/ ??
FOTO: /RITZAU/
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark