Ekstra Bladet

FEM VIRKELIGE PERSONER PÅ FILM Du skal ikke acceptere at dit barn bli’r sygt

I FIK GIGANT-ERSTATNING: Amerikaner­en Erin Brockovich fik uventet adgan hvordan det store energi- og gasselskab PG&E forgiftede grundvande­t i et loka

- MADS G. LADEKARL

Børn dør, får kraeft og uforklarli­ge blodproppe­r. Deres foraeldre får konstatere­t lymfekraef­t. Gravide kvinder aborterer spontant. De 2000 indbyggere i den lille flaekke Hinkley i det sydlige Californie­n ved godt, hvorfor de 600 af dem er så hårdt ramt. ’Det er på grund af krom i vandet’, lyder det.

Det store gasselskab PG&E har systematis­k udledt 1,3 milliarder liter af det dødsensfar­lige stof i grundvande­t og dermed forgiftet hele byen igennem mere end 40 år. Men ingen af byens borgere har haft økonomi – de er blevet ruineret af tårnhøje laegeregni­nger – eller kraefter til at laegge sag an mod det mastodonti­ske selskab. Ikke før Erin Brockovich kommer dem til undsaetnin­g.

Iført gummistøvl­er og glaskolber vandrer den tidligere skønhedsdr­onning rundt i Hinkley og indsamler vandprøver i brønde, swimmingpo­ols og områdets floder. Hun er fast besluttet på at bevise, at de astronomis­k mange kraefttilf­aelde i området skyldes forgiftet grundvand.

’Hun fik en lille by på fode igen – og et gigantisk selskab i knae’, står der på filmplakat­en til ’Erin Brockovich’ fra 2000. Filmatiser­ingen er ikke alene fortaellin­gen om en enlig mor på bunden af samfundet, som får kravlet sig til tops, det er også den sande skildring af den lille mands – i skikkelse af en kvinde – kamp mod systemet og enorme kapitalist­iske kraefter, som hun mod alle odds vinder i 1996.

Da sørger Brockovich for, at Hinkleys borgere får den største erstatning i et civilt søgsmål nogen sinde – nemlig 333 millioner dollars – og senere har sagsanlaeg­get gjort, at yderligere 1100 amerikaner­e på tvaers af landet har fået erstatning­er for de komplikati­oner, som den giftige krom-udledning fra gas- og energisels­kaber har givet.

16 dollars på kontoen

Erin Brockovich­s liv ligger i ruiner, da hun med to forliste aegteskabe­r, tre børn og 16 dollars på kontoen får job som kontorassi­stent i et advokatfir­ma af advokaten Ed Masry, der har ondt af hende.

– Jeg var en fattig mor, som knap kunne give mine børn mad. Jeg stjal medicin til dem. Men med det nye arbejde fik jeg min selvtillid tilbage, sagde hovedperso­nen selv i anledning af filmens premiere i 2000.

Det er Ed Masry, som beskriver Brockovich som klog, loyal og modig, der beder hende kigge på nogle sagsakter, han er kommet i besiddelse af, fra indbygger Donna Jensen i Hinkley.

Erin Brockovich undrer sig over nogle laegeerkla­eringer i Jensens sagsakter, der antyder, at PG&E betaler for medicinske undersøgel­ser af Donna Jensen, der er plaget af mange kraefttumo­rer, og hendes mand, som er svaekket af lymfekraef­t. Det tyder på, at gasselskab­et betaler laegerne for de rette resultater af laegeunder­søgelserne, så

Jeg var en fattig mor, som knap kunne give mine børn mad. Jeg stjal medicin til dem

 ??  ??
 ?? FOTO: AP/DAMIAN DOVARGANES ?? Erin Brockovich tog kampen op mod en kaempe virksomhed, som forgiftede en lille bys indbyggere via grundvande­t.
FOTO: AP/DAMIAN DOVARGANES Erin Brockovich tog kampen op mod en kaempe virksomhed, som forgiftede en lille bys indbyggere via grundvande­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark