Ekstra Bladet

ERIN BROCKOVICH

G til en raekke dokumenter, som afslørede, alsamfund, hvor beboerne døde på stribe I

- Mgl@eb.dk

det ikke kan spores til deres udledning af krom i grundvande­t.

Med kvindelist og ’bryster’, som hun selv siger i filmen, da advokat Ed Masry spørger hende, hvordan hun er kommet i besiddelse af en raekke hemmelige dokumenter, får hun beviset for, at PG&E dels har udledt krom – og dels har vaeret vidende om konsekvens­erne af det.

– Jeg kunne ikke fortaelle dem (beboerne i Hinkley, red.), hvad de skulle gøre. Jeg kunne kun praesenter­e dem for fakta og fortaelle dem, hvad jeg følte. Man skal ikke bare acceptere, at ens barn er sygt, du er syg, eller at alle tror, at du er skør. Jeg kunne bevise for dem, at det var de ikke, sagde Erin Brockovich i et tv-interview fra 2000.

Isaer i filmen går hun – i skikkelse af Julia Roberts – udfordrend­e klaedt, og hendes kvindelige attributte­r kommer hende til gode.

– Uanset hvordan du går klaedt, så er det dit eget personlige valg. Jeg vil ikke støde nogen. Det er bare den, jeg er, og jeg bruger det ikke bevidst som et vaerktøj til at få, hvad jeg vil have, forklarede hun i 2001 til National Press Club.

Ifølge Erin Brockovich selv er filmen en ganske korrekt gengivelse af virkelighe­den, og hun er tilfreds med instruktør Steven Soderbergh­s skildring af hendes liv.

’Den er 98 til 99 procent korrekt. De tog meget få friheder’, skriver Erin Brockovich på sin egen hjemmeside. Al opmaerksom­heden, der opstår i kølvandet på så vel virkelighe­dens søgsmål, som Hollywoods filmatiser­ing af den, påvirker Erin Brockovich negativt. Hun glemmer sig selv og forsømmer sine børn – isaer datteren Elisabeth, som begynder at tage stoffer.

– Hvis du spørger hende, vil hun fortaelle dig, at det var, fordi jeg aldrig var der for hende, sagde hun i et interview med express.co.uk.

Derfor ser virkelighe­dens Erin Brockovich også på filmen med ambivalent­e briller, da hun mener, at filmen har haft både positive og negative konsekvens­er for hendes liv.

Siden filmen om Erin Brockovich havde premiere for 17 år siden, har den nu 57-årige Erin Brockovich dog ikke haft andet end succes. Hun er et kendt ansigt i USA, hvor hun er en fremtraede­nde miljøaktiv­ist og har tidligere vaeret vaert på diverse tv-shows.

Da PG&E tabte

søgsmålet, fik de besked om, at de skulle stoppe med at bruge det såkaldte krom 6, der forgiftede vandet. Derudover skulle de rense det forurenede grundvand.

Men i 2008

spredte krom 6 sig i undergrund­en, hvilket medierne fik nys om i 2011. i 2013 strakte det sig på et område, der var mere end ni kilometer langt og tre kilometer bredt.

PG&E forsvarede

det med, at de allerede havde renset over 200.000 kvm, men en så omfattende opgave ville det tage 40 år at faerdiggør­e.

Det har forvandlet

Hinkley til en spøgelsesb­y. De fleste har pakket pickuppen og forladt den lille by i frygt for, at det forurenede vand skulle påvirke dem.

Den er 98 til 99 procent korrekt. De tog meget få friheder

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS FOTO: AP/CHRIS PIZELLO ?? Udnyttede sin kvindeligh­edJulia Roberts vandt sin første og hidtil eneste Oscar-statuette for sin praestatio­n i ’Erin Brockovich’. Hendes mand var ikke tilfreds med, at hun viste så meget kavalergan­g, som hun gjorde i filmen.
FOTO: ALL OVER PRESS FOTO: AP/CHRIS PIZELLO Udnyttede sin kvindeligh­edJulia Roberts vandt sin første og hidtil eneste Oscar-statuette for sin praestatio­n i ’Erin Brockovich’. Hendes mand var ikke tilfreds med, at hun viste så meget kavalergan­g, som hun gjorde i filmen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark