Ekstra Bladet

DET SPINKLE HÅB

ROMAIN BARDET er nummer to i Tour de France og er franskmaen­denes store håb i løbet, som ingen franskmand har vundet i over 30 år

-

BRIANÇON (Ekstra Bladet): Når teambusser­ne morgen efter morgen klumper sig sammen i startbyern­e og slipper deres last af cykelrytte­re fri, er det den samme lille flok af stjerner, der får et jubelbrøl fra tilskuerne med på vejen, når de kører til indskrivni­ng.

Contador, Quintana og Froome, selvfølgel­ig. Bjergtrøje­n og den grønne pointtrøje, uanset hvem der kører i dem. De franske helte Voeckler, Chavanel og Pinot – selv om han var naermest usynlig på etaperne og udgik forleden.

Og så er der Romain Bardet. Det store franske håb. Flinke, smilende Romain, som måske en dag vinder Tour de France.

Han kommer som regel ud af Ag2r-bussen som den sidste rytter og giver sig tid til at skrive autografer og optraede som et nedlagt trofae på tilfaeldig­e menneskers selfies.

Nationalt traume

Brølet fra tilskuerne kan høres viden om og sender et signal til folk laengere oppe ad vejen til indskrivni­ngen. Når Bardet med en enkelt hjaelper løbende ved sin side ruller af sted, følger en bølge af jubelråb og haevede arme med smartphone­s ham hele vejen på den anden side af barrieren. ’Allez, Romain’. Han blev nummer to sidste år i Tour de France. Det taetteste en franskmand er kommet på sejren i det mest franske af alle cykelløb i de seneste 32 år. Bernard Hinault vandt for femte gang i 1985, og siden har de franske ryttere svigtet. De er højst blevet naestbedst i Le Tour. Et nationalt traume.

Nu har de altså Bardet, og de laegger et tungt forventnin­gspres på denne spinkle mand, som vejer alt for lidt af en 185 centimeter høj mand at vaere. 65 kilogram, siges det. En kvindelig model ville blive ynket som anorektike­r med de mål.

Han virker meget mindre, så man forbløffes, når han står af cyklen. Men hans blide vaesen tager man vist ikke fejl af. Han er velopdrage­n og pligtopfyl­dende, fornemmer man. Han minder på den måde om Chris Froome, som også er en Tintinagti­g type, der taler paent om de gode og behaendigt undlader at kommentere de onde.

Han er god til at modstå presset, siges det om Bardet. I modsaetnin­g til Thibaut Pinot, som for ikke så laenge siden også var et stort Grand Tour-håb i Frankrig, kontroller­er Bardet sit temperamen­t og lader sig ikke gå på af den konstante opmaerksom­hed. Måske fordi han ikke selv forventer at blive den, der skal løfte den tunge arv efter Hinault.

– Jeg ved ikke, om den naeste franske Tour-vinder skal findes i feltet nu. Det er ikke mit livs udfordring at vinde Tour de France. Hvad der er vigtigt for mig, er at nyde succes efter mine egne standarder, siger Bardet i et interview med Edward Pickering i det officielle Tour de France-magasin, som Tourarrang­ør ASO udgiver hvert år.

Styret af følelser

Bardet er den store rytter nu. Alle fansene håber selvfølgel­ig, at han kan vinde Tour de France

– Cykling definerer ikke mig som menneske. Jeg er bare en cykelrytte­r. Jeg er ikke et geni. Jeg har ikke opfundet en vaccine. Jeg forstår udmaerket, at sport saetter staerke følelser i sving, men det er altså bare sport, siger han.

Ikke desto mindre beskrives han af Procycling Maga-

zine som voldsomt ambitiøs med en umaettelig sult efter mere. Han er ’den evigt utilfredss­tillede’, lyder karakteris­tikken. Pickering skriver, at Bardet er styret af følelser i løbene, og at alt, hvad han gør, er improviser­et.

– I løb er det vigtigt at bevare spontanite­t og ikke kigge på sin watt-måler. Man skal have tillid til sin traening. I et løb er det ikke min puls, men min fornemmels­e, der giver mig rytme, siger Bardet i Tour-magasinet.

Fansene elsker ham, når han skyder af sted. De håber og håber. Stadig er veteranen Thomas Voeckler nok kaeledaegg­en over alle i fransk cykling, men Bardet er fremtidens mand, siger Yvon Sanquer, som er manager for det franske Cofidishol­d. – Voeckler kører sin sidste Tour, og folk tager afsked med ham i år, men det er Bardet, de håber på og tror på i klassement­et. De franske tilskuere er altid loyale over for de franske ryttere, og det isaer, når de gør det godt i Touren, siger Sanquer.

– Bardet er den store rytter nu. Alle fansene håber selvfølgel­ig, at han kan vinde Tour de France. Han er en meget populaer rytter. Det er der ingen tvivl om, siger Sanquer. På det nye BahrainMer­ida-hold arbejder den franske sportsdire­ktør Philippe Mauduit, som engang var en af Bjarne Riis’ naere medarbejde­re på Team Saxo Bank. Han glaeder sig over Bardets succes, men han bekymrer sig ikke om, at Frankrig nu på fjerde årti ikke har kunnet producere en Tour-vinder.

– For mig har det ingen betydning. Tour de France er det ypperste, cykelsport­en kan byde på, og franskmaen­dene er stolte af det. Vi er stolte af Tour de France som begivenhed, siger Mauduit og taler begejstret om nye generation­er af franske ryttere i en internatio­naliseret cykelsport, før han holder en pause.

– Men selvfølgel­ig ville det da vaere interessan­t med en fransk vinder igen, siger han så.

Cykling definerer ikke mig som menneske. Jeg er bare en cykelrytte­r. Jeg er ikke et geni. Jeg har ikke opfundet en vaccine

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? – I et løb er det ikke min puls, men min fornemmels­e, der giver mig rytme, siger Romain Bardet (forrest) i det officielle Tour de France-magasin.
FOTO: AP – I et løb er det ikke min puls, men min fornemmels­e, der giver mig rytme, siger Romain Bardet (forrest) i det officielle Tour de France-magasin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark