Ekstra Bladet

Spis blege pommes frites

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

De fleste danskere elsker en brankets teak el lerhakkedr­eng og dertil sprøde pommesfrit­es hårdt dybstegt i den gyldne brønd – frituren.

Men står det til EU, skal det begraenses.

Nu har Europa-Kommission­en nemlig givet grønt lys for et forslag om en reduktion af forekomste­n af såkaldt akrylamid i de fødevarer, som 508 millioner EUborgere hygger sig med.

Stoffet dannes, når man griller, steger, friterer eller bager fødevarer ved temperatur­er på over 120 grader.

’I dag har vi taget et vigtigt skridt til gavn for borgernes sundhed og trivsel. Den nye forordning vil ikke blotbidrag­eti len reduktion af forekomste­n af dette k r ae f t fremkald endestof, men også bidrage til at øge kendskabet til, hvordan man undgår at blive udsat for stoffet, som ofte opstår, når man laver mad derhjemme’, siger Vytenis Andriukait­is, som er EUkommissa­er med ansvar for sundhed og fødevaresi­kkerhed.

Forordning­en forventes at traede i kraft i foråret 2018.

Herhjemme har Fødevarest­yrelsen i årevis vaeret på nakken af restauratø­rer, som steger pommes frites i olie, der er varmere end 170 grader.

Men nu følger hele EU trop med regler, der i første omgang retter sig mod fødevarein­dustrien – eksempelvi­s chips- og pommes frites-producente­r, der skal tvinges til at vaelge kartoffels­orter med meget lidt stivelse – som de skal forsøge at udbløde i vand, inden de bliver forstegt i olie.

Men også restauratø­rer overalt i EU skal tvinges til at stege isaer kartofler, men også steaks ved så lave temperatur­er som muligt, så befolkning­en undgår de risikable brune overflader.

I det pommes frites-elskende Tyskland er borgere og hotel- og restaurati­onsbranche­ns organisati­oner allerede oppe i det røde felt over, at EU arbejder på at indføre en farve-guide, hvor der er alarmerend­e rød signalfarv­e ud ved de godt stegte pommes frites og grøn ved de blege.

De kalder det formynderi­sk og bureaukrat­isk.

– EU’s vanvittige behov for en pommes frites-lyskurve gør helt sikkert ikke noget godt for den omsiggribe­nde EU-skepsis, lyder det fra brancheorg­ansationen Der Deutsche Hotel- und Gaststätte­nverband.

 ?? PRIVATFOTO ?? Big Brothers farveguide Kør eller stop. De blege pommes frites er grønt lys.
PRIVATFOTO Big Brothers farveguide Kør eller stop. De blege pommes frites er grønt lys.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark