Ekstra Bladet

Michael Rasmussen: Så galt kan det gå

-

Når klassement­srytterne i årets Tour de France i dag kører ud på 22,5 kilometer enkeltstar­t i Marseilles gader, er de maksimalt forberedt på den svaere disciplin.

Det er de til dels, fordi de husker, hvordan det gik Michael Rasmussen i 2005, da han kørte alle tiders mest mislykkede enkeltstar­t og rutsjede fra en samlet tredjeplad­s til en syvendepla­ds.

– Den enkeltstar­t står som et skraekekse­mpel på, hvor galt det kan gå. Jeg laerte lektien på den allerhårde­ste måde, og der er da ingen tvivl om, at også andre tog ved laere af den, siger Michael Rasmussen.

Styrt i første sving

Alt gik galt for Rasmussen, da han kørte ud for at forsvare sin fornemme tredjeplad­s. I første sving styrtede han, og så gik det slag i slag med defekt, cykelskift og endnu et styrt, hvor han røg af cyklen og ned i en grøft.

– En af de ting, jeg virkelig fortryder, når jeg kigger tilbage, er, at jeg ikke forberedte mig grundigere på den enkeltstar­t. Jeg havde ikke traenet specifikt mod enkeltstar­ten, for jeg havde ikke forventet at skulle køre klassement, siger Rasmussen.

– Det havde jeg to år senere, og da kørte jeg en fantastisk enkeltstar­t. Ser man billeder af mig fra 2005 og 2007 er forskellen slående. På billedet fra 2007 ser man en rytter, der vil vinde, og på det fra 2005 ser man en rytter, der lige så godt kunne sidde på lokum.

Traenede i vindtunnel

orskellen var traening i vindtunnel, tempodragt, det bedst mulige materiel og en nøje indøvet optimal position på cyklen. Alt sammen noget, som hans Rabobankho­ld først tog alvorligt efter hans frygtelige deroute i 2005.

– I dag møder ingen med en ambition om at køre med om podieplads­erne op uden at have forberedt sig minutiøst, siger Rasmussen.

– Ingen kan forsvare deres position uden at have optimeret alt: Hjelm, tøj, materiel, position. Man skal afprøve alle kombinatio­ner, før man ved, hvad der fungerer bedst.

– Hvad man ikke skal gøre, er at tro, at det hele jo nok går fint, hvis bare man tror nok på det, siger Michael Rasmussen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark