Ekstra Bladet

FJERN DYR GAELD

-

Har du et dyrt forbrugslå­n eller måske en restgaeld på et boliglån i banken, giver det god mening at benytte den billige rente på realkredit­lånet til at indfri den dyre gaeld med. Der kan nemlig vaere rigtig mange penge at spare.

– Tillaegslå­n i frivaerdie­n er oplagt, hvis man har banklån eller forbrugsga­eld ved siden af. Derved kan man ’bytte’ en højere rente ud med en lavere rente. Det vil styrke ens privatøkon­omi over tid, at man samlet set mindsker sine rente – og bidragsudg­ifter – uden at gaelden stiger, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark. Han har set på, hvor meget der er at spare, hvis du optager et F5-lån i din frivaerdi og indfrier et boliglån i banken, som du har betalt af på i fire år. Har din bolig oprindelig kostet tre millioner kroner, og er der seks år tilbage af banklånet, kan du spare 334 kroner om måneden eller samlet 24.083 kroner. Var banklånet oprindelig på 20 år, kan du samlet spare 109.561 kroner eller 571 kroner hver måned. Kostede huset 4,5 millioner, er den samlede besparelse på hele 168.512 kroner.

– Jo større banklån, man har, desto større gevinst er der. Og jo laengere restløbeti­d, der er på banklånet, desto større gevinst ved omlaegning, siger Christian Hilligsøe Heinig. Han understreg­er dog, at gaelden skal have en vis størrelse, da der også er omkostning­er forbundet med at optage tillaegslå­net.

– En typisk tommelfing­erregel siger, at man som minimum skal låne i omegnen af 100.000 kroner, før det kan betale sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark