Ekstra Bladet

KØB AF BIL ELLER REJSE

-

Frivaerdie­n kan du også bruge til at købe dyre ting, som du ellers ville købe på afbetaling til en højere rente. Det kan vaere en bil eller en dyr rejse. Men renteforsk­ellen behøver ikke at vaere den eneste gevinst. – Det kan også vaere møbler eller andet, hvor man tilmed ofte kan presse prisen ned, hvis man køber kontant, siger Anders Juhl fra Uvildigråd. Optager du tillaegslå­n i din frivaerdi til at købe større forbrugsgo­der, er det vigtigt, at tingene følges ad. – Tager du et lån med 30 års løbetid, så er din bil jo kaput laenge før, du har betalt gaelden, siger Brian Stjernholm fra Uvildige.dk. Han anbefaler derfor, at man tager et såkaldt prioritets­lån i banken. Et prioritets­lån er en kassekredi­t med pant i din bolig. – Her kan du selv styre afdragene, og så kan du få afdraget din bil på mellem fem og syv år, som man ville gøre med et almindelig­t billån. Så hvis du kan få en lavere rente ved at bruge din bolig som pant, så kan det sagtens vaere en god idé. Fidusen er bl.a., at du kun betaler stiftelses­omkostning­er og tinglysnin­g én gang, nemlig når du opretter lånet. Hvis du så om fem år har betalt din bil, så kan du traekke pengene igen, siger Brian Stjernholm. Renten på prioritets­lån svinger en del.

– De kan fås helt ned til en procent som det billigste, og op til 3,5 procent, selv om lånet ligger inden for 80 procent af boligens vaerdi. Men en-to procent kan man få det til, hvis man har en fornuftig sund økonomi. Brian Stjernholm naevner også de fleksible prioritets­lån som en mulighed, hvis du vil på en dyr rejse med familien.

– Hvis I f.eks. vil på en ekstra stor rejse hvert tredje år til 100.000 kroner, kan du selv styre, at du vil betale de 100.000 kroner tilbage på tre år. Så bliver det jo bare en billig kassekredi­t, som du selv kan vaelge, hvordan du vil udligne. Almindelig­e realkredit­lån kører typisk fra 10 til 30 år. Så der bliver du lidt låst, og hvis du gerne vil betale hurtigt af, så bliver det med ekstraordi­naere afdrag og sådan noget.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark