Ekstra Bladet

FÅ SAENKET DIN BIDRAGSSAT­S

-

Et af de mest forhadte gebyrer er realkredit­institutte­rnes bidragssat­ser, som bare er steget og steget de seneste år. Jo større frivaerdi, jo mindre skal du betale i bidrag. Men det er ikke noget, der sker automatisk. Realkredit­institutte­rne vil kun saenke din bidragssat­s, hvis du laegger dit lån om eller optager et tillaegslå­n.

– Er du i den situation, så er det bare med at få undersøgt markedet. Der er nemlig mange penge at spare, siger Anders Juhl, Uvildigråd.dk.

– Det er helt oplagt at få lavet en ny vurdering af din bolig, hvis du omlaegger fra f.eks. flex til fast rente, eller din afdragsfri periode udløber. Så er det bare om at se, om der er et realkredit­institut, der vurderer højere end de andre. Det vil jeg varmt anbefale. Fordi jo højere vurdering, desto lavere bidragssat­s kan du få. Og det koster ikke noget. Det sker også i højere og højere grad, vurderer han.

– Der er helt klart sket en aendring. Før var man meget loyal over for sit realkredit­institut. I dag er det ikke usaedvanli­gt, at man får to andre realkredit­institutte­r med ud og vurdere ens ejendom. Anders Juhl anbefaler, at man enten skifter til det realkredit­institut med de laveste bidragssat­ser, eller at man aktivt bruger deres høje vurdering til at forhandle med sin egen bank.

– I dag er realkredit­ten ejet af bankerne. De vil ofte gøre meget for at holde på dig som kunde for at undgå, at du går til et andet realkredit­institut. Det er svaert at forhandle selve bidragssat­sen, men der kan så vaere en raekke andre punkter, hvor de kan gå ind og regulere. Banken er ikke interesser­et i at miste sit ene indtjening­sben til et andet realkredit­institut.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark