Ekstra Bladet

DANSKERNE ER IKKE TRYGGE VED SELVKØREND­E BILER

- Det er ikke en god idé´

- NIELS FRIIS

Ville du ikke føle dig tryg ved at saette dig i en førerløs bil?

Mener du ikke, det er en god idé med selvkørend­e biler på de danske veje? Så er du ikke alene.

Kun 22 procent af danskerne ville føle sig trygge ved at saette sig i en førerløs bil, viser en ny undersøgel­se som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Samtidig er det kun hver fjerde, der mener, at det er en god idé med selvkørend­e biler på de danske veje.

- Undersøgel­sens resultater vidner om, at det ikke er alle danskere, der er helt parate til at byde selvkørend­e biler velkommen på vejene, siger Kim Rud-Petersen, koncerndir­ektør Nordic Gjensidige Forsikring.

- Jeg kan godt saette mig ind i, at det kan virke skraemmend­e og usikkert. Men det er nødvendigt, at vi kigger på muligheder­ne, hvis vi på sigt vil reducere traengslen på vejene, have faerre trafikdrab og ulykker, samt vise mere hensyn til miljøet, siger han.

Blandet holdning

Undersøgel­sen giver ikke et entydigt billede af, om danskerne er for eller imod førerløse biler. For der er ligeså mange, der er usikre ved udsigten til biler uden bilister, som der er tilhaenger­e. Men ifølge Kim Rud-Petersen er det stadig nødvendigt, at muligheder­ne testes af. Danskerne er ikke trygge ved tanken om biler, der kører helt selv.

- I forsikring­sbranchen følger vi udviklinge­n med stor interesse, da der er nogle spaendende skadesfore­byggende og klimavenli­ge muligheder i førerløse biler. Det kan godt vaere, at trafikken generelt er blevet mere sikker, men antallet af tilskadeko­mne og dødsfald i trafikken er stadig for højt, siger han.

En undersøgel­se fra Vejdirekto­ratet har tidligere vist, at mellem 15 og 30 % af dødsulykke­rne

i trafikken muligvis kunne vaere undgået, hvis alle biler i Danmark var førerløse.

- Vi ved, at de fleste trafikulyk­ker skyldes menneskeli­ge fejl, hvilket blot gør vores interesse i selvkørend­e biler endnu større. For høj hastighed, alkohol og uopmaerkso­mhed er i dag afgørende i ulykkerne, men de kan blive ligegyldig­e faktorer, hvis bilerne selv kan finde fra A til B, siger Kim Rud-Petersen.

 ?? FOTO: /RITZAU/MIRIAM DALSGAARD ??
FOTO: /RITZAU/MIRIAM DALSGAARD

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark