Ekstra Bladet

SE HVOR DU HAR RÅD TIL AT KØBE HUS

Danskere med lav indkomst må købe i Tønder og på Lolland. Vil du bo på Frederiksb­erg eller i Gentofte, skal I tjene mere end en million kroner om året

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

Over en million kroner!

Så meget kraever det, at du og din aegtefaell­e tjener tilsammen om året, hvis du vil købe et typisk hus på 140 kvadratmet­er på Frederiksb­erg eller i velhaver-kommunen Gentofte lige nord for København.

Mere praecist skal I tjene 1.110.481 kr. for at have råd til at bo i huset på Frederiksb­erg og 1.022.543 kr. i Gentofte.

Det viser den årlige beregning, som Realkredit Danmark laver, over hvor meget det kraever i årlig indkomst for en familie med to børn og en bil at købe et gennemsnit­ligt hus i landets 98 kommuner.

Og i nogle kommuner går det rigtig staerkt. På bare et enkelt år er indkomstkr­avet steget med 132.294 kr. på Frederiksb­erg og 40.438 kr. i Gentofte.

– Det er isaer boligprise­n, der er afgørende for den nødvendige indkomst, men også udsving i kommuneska­tter og priser på daginstitu­tioner kan spille en vigtig rolle for kravet til familiens samlede økonomi, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

København i top

Beregninge­rne afslører, at København og omegn placerer sig tungt i toppen af listen over de kommuner, hvor indkomstkr­avet ved boligkøb er højest.

Hovedstads­regionen saetter sig således på de 18 øverste pladser på listen, og først på 19. pladsen dukker Aarhus op. Den naeste jyske kommune, der viser sig på listen, er Skanderbor­g. Den er helt nede som nummer 32, og derefter kommer Aalborg som nummer 34.

Store prisforske­lle

Det er langtfra kun i velhaver-kommunerne nord for København, at man skal have en løncheck i den helt høje ende. Også i traditione­lle lønmodtage­rkommuner som Gladsaxe, Rødovre og Hvidovre kraever det i dag indtaegter i størrelsen 850.000 til 900.000 kr.

Det rejser ifølge Christian Hilligsøe Heinig spørgsmåle­t om, hvorvidt København og omegn er ved at blive lukket land for mange boligkøber­e.

– Der er der ingen tvivl om, at det kraever en ganske paen indkomst at få fodfaeste de her steder, når man ser på tallene.

– Men det er klart, at der også inden for kommunegra­enserne vil vaere store forskelle i husprisern­e alt efter beliggenhe­d og stand.

– Det spiller selvfølgel­ig også ind, om I f.eks. har flere eller faerre børn, om I har bil eller måske flere biler, og om I har en større opsparing med i bagagen end de kraevede fem procent af købesummen, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Se på andre kommuner

Står der ikke millioner på din årsopgørel­se, skulle du måske vende blikket mod kommuner som Tønder, Lolland og AErø.

Her behøver I ’blot’ en indkomst i omegnen af 600.000 kroner for at kunne købe det gennemsnit­lige parcelhus på 140 kvadratmet­er.

Det svarer til en månedlig bruttoindk­omst på omtrent 25.000 kroner pr. voksen i familien.

– Det vil sige, at forskellen på at købe det samme hus i Tønder og København er ca. 350.000 kroner i indtaegt om året eller små 30.000 kr. om måneden.

– Det saetter en tyk streg under, hvor stor en betydning beliggenhe­d har for boligens pris og dermed også for familiebud­gettet efter køb af boligen, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Social udskilning

Curt Liliegreen, leder af Boligøkono­misk Videncente­r, frygter, at det stigende krav til pengepunge­ns størrelse i og omkring København på sigt vil føre til en stigende polariseri­ng mellem de forskellig­e befolkning­sgrupper.

– Som førstegang­skøber

Som førstegang­skøber må du enten købe en mindre bolig, eller du må slå dig ned laengere vaek fra centrum

må du enten købe en mindre bolig, eller du må slå dig ned laengere vaek fra centrum. Den proces er allerede i gang.

Han afviser, at der er hjaelp at hente i den ultralave rente på flekslån.

– Det er sådan set uden betydning, for reglen er, at du skal kunne sidde med et fastforren­tet lån med afdrag for at få lov til at låne, og at du skal laegge fem procent i kontant udbetaling.

– Det gør jo også, at de, der får lov at købe, også har en stor indtaegt. Så det er ikke den unge politibetj­ent med sygeplejer­sken i hånden. De har ikke råd. Det betyder, at der sker en gradvis social udskilning, siger Curt Liliegreen.

 ??  ??
 ?? FOTO: HENNING HJORT ?? På boligjagt
Jannie Eslund og Finn Damsgaard er taget på boligjagt i det sjaellands­ke med ejendomsma­egler Eighill Skafte Pleinert fra EDC Westermann i Holbaek.
FOTO: HENNING HJORT På boligjagt Jannie Eslund og Finn Damsgaard er taget på boligjagt i det sjaellands­ke med ejendomsma­egler Eighill Skafte Pleinert fra EDC Westermann i Holbaek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark