Ekstra Bladet

AMERIKAS FEM VAERSTE ROCKERDR DOLKET IHJEL AF HA FORAN MICK JAGGER ALTAMONT-TRAGEDIEN:

I Rock’n’roll mistede sin uskyld, da rå Hells Angels-rock

- JESPER HJORTH

blev grundlagt i Californie­n i årene efter Anden Verdenskri­g.

var de vilde bikeres brutale adfaerd beskrevet i en stribe reportager og ikke mindst gonzo-journalist­en Hunter S. Thompson bog ’Hells Angels: The Terrible Saga of The Outlaw Motorcycle Gang’, der udkom i 1966.

levede taet på banden i et år og blev undervejs gennembank­et.

af drabet i Altamont betød, at Hells Angels’ navn blev kendt og berygtet over hele verden.

Hells Angels I løbet af 60’erne Thompson Pressedaek­ningen

Iført en lang kappe følger Mick Jagger bekymret det brutale optrin.

Taet på scenen står en gruppe HA’ere med front mod en høj, tynd, sort teenager. Han kaster sig vildt omkring for at komme vaek.

En hvid pige – kaeresten – forsøger at daempe den sorte fyr ned. Han løfter en genstand, hvis omrids minder om en revolver.

Men nu blinker en lang, sølvfarvet kniv. En mand med rygmaerke svinger våbnet højt. Han rammer den 18-årige mand i skulderen.

HA’erne presser offeret mod jorden. På vej ned dolkes han igen – midt i ryggen.

På scenen, få meter derfra, er Mick Jagger og de andre rullesten blevet tavse.

Senere sammenfatt­er magasinet Rolling Stone – ikke at forveksle med bandet – dramaet under overskrift­en ’Rock’n Roll’s Worst Day’.

Det brutale overfald, som ifølge kilderne også omfattede, at den døende fyr på jorden blev sparket af rockerne, udgjorde et vendepunkt i rockens historie. Nu var det slut med snak om fred og kaerlighed.

Kaos og vold

Stedet for de blodige begivenhed­er var speedway-banen Altamont i udkanten den lille californis­ke by Livermore en lille times kørsel øst for San Francisco. Tidspunkte­t: 6. december 1969. På scenen foran 300.000 mennesker stod aftenens sidste navn, Rolling Stones. Mick Jagger var i gangen med settets tredje nummer, ’Sympathy for The Devil’.

Den gigantisk koncert fandt sted under kaotiske omstaendig­heder. Det skulle vaere Vestkysten­s svar på Woodstock-festivalen holdt i en landlig egn af staten New York naer graensen til Canada i august samme år.

Men i Altamont gik alt galt. Speedway-banen var totalt uegnet til masse-arrangemen­tet og valgt under ekstremt tidspres mindre end et døgn før koncertsta­rt.

Foruden den sorte teenager Meredith Hunter mistede tre andre mennesker livet ved koncerten, som varede få timer. To omkom i et trafikuhel­d, og en druknede i en afvandings­kanal.

Desuden kom et stort antal deltagere til skade – mange som følge af grov vold begået af rockerne.

Betalt med gratis øl

I månederne efter blev begivenhed­erne analyseret i amerikansk­e medier, herunder i to kaempe-reportager i det ansete Rolling Stone. Tragedien beskrives også i dokumentar­filmen ’Gimme Shelter’ fra 1970.

Foruden den elendige organiseri­ng giver kilderne ensidigt en faktor skylden for den dårlige stemning, slagsmål og drabet ved scenen:

At motorcykel-klubben Hells Angels var hyret som vagtvaern for stjernerne. Betalingen var gratis øl, angiveligt en samlet omkostning på blot 500 dollars.

Mick Jagger, Keith Richards og co. afsluttede en stor USA-turne i Altamont, men på plakaten stod også flere andre af tidens største nav-

De skubbede folk omkring. Der var ingen provokatio­ner. HA startede det hele, og der er ingen fucking tvivl om det

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark