Ekstra Bladet

Retspsykia­ter: Det kraever meget at partere et lig

-

– Det tager lang tid, og det er enormt kraevende både fysisk og psykisk at partere et lig.

Sådan fortaeller retspsykia­ter Henrik Day Poulsen, efter at det er kommet frem, at den torso, man fandt mandag eftermidda­g, har fået skåret arme, ben og hoved af som følge af en bevidst handling.

Nemt at undgå spor

Han vurderer, at det kun er helt saerlige personer, der kan begå sådan en handling.

– Man skal saette sig ud over, at det er et menneske, man er i gang med at partere. Gerningsma­end ser i disse situatione­r ikke deres ofre som personer, når de er i gang med parteringe­n. Det er meget teknisk, siger Henrik Day Poulsen i generelle vendinger.

Han fortaeller desuden, at det ikke er alle personer, der bare kan partere et lig. Det er noget, som kraever utrolig meget planlaegni­ng.

– Det kraever meget fysisk styrke, fordi knoglerne i for eksempel hoften er store. At hugge hovedet af kraever også enorm kraft, siger han og fortsaette­r:

– Du skal også vurdere, hvilke redskaber du skal bruge. En køkkenkniv er ikke staerk nok til det, så det kraever også, at du nøgternt kan planlaegge, hvordan du skal gøre.

– Kan man partere en person ved et uheld?

– Det er ikke noget, man lige gør. Det er noget, der tager tid, og som sagt skal man finde nogle redskaber. Det er ikke noget, man kommer til, forklarer Henrik Day Poulsen.

– Kan man gøre det i en panikhandl­ing?

– Det ville jeg vurdere, at man ikke kan. Det er ikke noget, som du bare lige ordner på to minutter – det kraever noget ro. Det er for drastisk til at gøre i panik.

Han kan dog godt saette sig ind, hvorfor en gerningsma­nd vaelger at partere et lig.

– Det er en smart måde at skjule et lig og ikke mindst identitete­n på.

– Nu er jeg ikke retsmedici­ner, men jeg ved, at man bruger tandsaet som en af metoderne til at identifice­re folk på, og det er jo smart, hvis det ikke findes.

– Og desuden sletter man en del spor ved at smide det i vandet. Det viser, at gerningsma­nden har taenkt sig om, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark