Ekstra Bladet

Kører udmattelse­staktik i faengslern­e

Daglige trusler er del af arbejdsfor­holdene for de ansatte i de danske faengsler

- SUNE FISCHER fish@eb.dk NYBORG: FREDERIKSH­AVN: SANDVIG: MIDDELFART: HJERK: AARHUS:

Faengslede bandefigur­er forsøger i voldsom grad at saette dagsordene­n i de faengsler, hvor de er anbragt, fortaeller Faengselsf­orbundet, der med en ny kampagne vil saette fokus på de voldsomme problemer.

Saerligt slemt står det til i Vestre Faengsel i København, der isaer huser varetaegts-arrestante­r.

– Det er på grund af det massive indtag af bandemedle­mmer, der bliver varetaegts­faengslet i forbindels­e med konflikter, fortaeller Kim Østerbye, formand for Faengselsf­orbundet

I Vestre Faengsel er der for tiden anbragt godt 100 bandemedle­mmer fordelt på tre afdelinger. Vestre Faengsel i København huser for tiden godt 100 bandefolk fordelt på tre afdelinger. Her maerker personalet i høj grad problemern­e med bandefolke­nes forsøg på at saette dagsordene­n.

Også i Nyborg Statsfaeng­sel er der store udfordring­er, siger Kim Østerbye, der fortaeller, at forråelsen er sket på kun få år.

– Truslerne er rettet mod ansatte, hvis de er stået frem og har sagt noget negativt i medierne. Så lyder det, at ’vi rammer dig, når du går hjem’, og ’vi rammer din familie’. Den slags trusler.

– En anden trussel går på, at bandemedle­mmerne fortaeller, at de både har overfaldet og skudt faengselsb­etjente, tilføjer han.

– Trusler og vrede ord opstår

ofte af ingenting. Som hvis døren ikke bliver åbnet hurtigt nok og lignende.

Slider personalet

– På os virker det som en taktik, hvor de prøver at ’køre faengselsb­etjentene ned’. Bandemedle­mmerne vil vise, at det altså er dem, der bestemmer lige meget hvad, fortaeller Kim Østerbye.

Det er hovedsagel­igt figurer med tilknytnin­g til indvandrer­banderne, der er problemet. De indsatte medlemmer fra de klassiske rockerklub­ber er der kun

sjaeldent problemer med, fortaeller han.

– Det slider hårdt på personalet. I Vestre Faengsel har de ansatte gennemsnit­ligt 40 sygedage om året, mens de ansatte i Nyborg Statsfaeng­sel i gennemsnit har 50 sygedage, fortaeller Kim Østerbye.

Kim Østerbye efterspørg­er mere personale til bandeafdel­ingerne:

– Ofte er der kun tre ansatte på en afdeling med 50 indsatte. Nogle af dem er farlige, fortaeller Kim Østerbye.

Konkret begyndte problemern­e

for alvor at tage fart i 2015, da Kriminalfo­rsorgen samlede medlemmer fra LTF-banden på saerlige fokusafdel­inger, fordi bandefolke­ne, ifølge Kim Østerbye, lavede problemer på de afdelinger, hvor de ellers havde vaeret anbragt.

Fokusafdel­ingerne er hård afsoning med meget lidt samvaer mellem de indsatte.

Efterfølge­nde fulgte episoder, hvor betjente er blevet truet, overfaldet og endda kvaestet af skud.

En kvinde overrasked­e en indbrudsty­v, da hun om eftermidda­gen kom hjem. Tyven var på et tag, og han stak hurtigt af, da kvinden opdagede ham. Her stak han af i en blå VW Golf, ført af en medgerning­smand. Tyven beskrives som mellem 30 og 35 år. Han var iført cowboybuks­er og sort sweater.

Sidst på aftenen skete der indbrud og haervaerk i en VW Golfvarebi­l, der holdt parkeret på Vesterhavn­en. Her fik bilen knust ruden i bagdøren i venstre side. Desuden havde gerningsma­nden lavet buler og ridser på kølerhjelm­en, ligesom der også var ridser i forruden. Umiddelbar­t er der ikke stjålet noget.

I løbet af de seneste dage har ukendte tyveknaegt­e stjålet de to bagerste hjul fra en Fiat Ducato, der holdt på Knivholtve­j. Her efterlod tyvene bilen klodset op på stykker trae.

Efter afslutning på den bornholmsk­e musikfesti­val Wonderfest­iwall fik en 47-årig kvinde en alvorlig skraek i livet. Det skete, da kvinden sent om natten var på vej hjem i bil. Her syntes hun, at bilen afgav underlige lyde. Og da hun dagen efter tog bilen til en mekaniker, opdagede man, at fem hjulbolte var løsnet.

Der var tale om saerdeles uheldige omstaendig­heder, da der midt på eftermidda­gen udbrød brand i et skur. Det skete i forbindels­e med rydning af ukrudt med en graestrimm­er. Her ramte graestrimm­eren en sten, så det slog en gnist, der antaendte en smule benzin, som lå på jorden i skuret.

Efter en meget alvorlig trafikulyk­ke nord for Skive blev bilister kørende på Hobrovej og motorvej E45 bedt om at vise hensyn, da en ambulancee­skorte med tilskadeko­mne fra ulykken skulle fragtes til Århus Kommunehos­pital, hvor eskorten i første omgang kørte ad Rute 26.

Her bankede en ukendt mand på døren hos en 83-årig kvinde under påskud af, at han skulle tjekke varmerøren­e i lejlighede­n. Manden bad kvinden tage plads i stuen, hvor hun skulle taende og slukke for varmen. Imens sneg manden sig til at stjaele et guldkors og en guldring fra et smykkeskri­n.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ??
FOTO: JONAS OLUFSON
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark