Ekstra Bladet

SKIFT SELVRISIKO OG SPAR KASSEN

Der kan kan vaere mange penge at spare ved at vaelge en høj selvrisiko – også selv om uheldet er ude en gang imellem

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

Synes du, at din bilforsikr­ing er lige lovlig dyr, er der mange penge at spare, hvis du blot haever din selvrisiko.

Det viser en undersøgel­se, som sammenlign­ingsportal­en samlino.dk har fortaget.

– Jo højere din selvrisiko er, jo billigere vil din årlige forsikring­spraemie eller månedlige betaling vaere, siger Christian Pitzner Jørgensen, adm. direktør i Samlino.

Undersøgel­sen viser, at du i Topdanmark kan spare helt op til 6495 kr. om året, hvis du haever din selvrisiko fra nul til 10.000 kr. Det er under halv pris.

Forsikring­en med nul selvrisiko koster således 12.760 kr. om året, mens du kan få den for blot 6265 kr. med en selvrisiko på 10.105 kr.

Så selv hvis uheldet er ude, er de 10.000 kr. i selvrisiko hurtigt tjent ind, siger Christian Pitzner Jørgensen.

– Har du skader hvert år, skal du nok vaelge en forsikring med lav selvrisiko. Men er du, som de fleste er, kan der vaere mange penge at spare.

Han understreg­er, at valget af selvrisiko både handler om din risikovill­ighed og din økonomi.

– Hvis skaden sker, skal du jo gerne stå med de 10.000 kr. parat. Men kører du uden skader, taler vi om ganske mange penge, du kan bruge til alt muligt andet, siger Christian Pitzner Jørgensen.

Sjaeldne skader

Der er dog stor forskel på, hvor meget du fra selskab til selskab kan spare ved at vaelge en høj selvrisiko. I Danske Forsikring og hos Tryg er besparelse­n på over 5000 kr. om året for den nye Peugeot 208, som eksemplet fra Topdanmark også bygger på, mens der kun er 1152 kr. at spare hos Next.

Til gengaeld koster forsikring­en med en selvrisiko på blot 1000 kr. også kun 4668 kr. om året i Next mod 11.248 kr. hos eksempelvi­s Tryg.

Også Ann Lehmann Erichsen, forbrugerø­konom i Nordea, mener, at det kan vaere en god idé at file udgiften til dine forsikring­er ned med en høj selvrisiko.

– Taenk over, hvordan dit eget skademønst­er har vaeret – og vurder, om det giver mening for dig at saenke den årlige udgift mod til gengaeld at have en højere selvrisiko ved sjaeldne skader, siger hun.

Hun har tidligere på året lavet en undersøgel­se, der viser, at hver femte dansker ikke aner, hvad deres forsikring­er koster. Resten vurderer dem til at koste cirka halvdelen af den faktiske pris.

– Stort set alle danskere har en eller flere forsikring­er, men de fleste har ikke styr på udgifterne til dem. Faktisk er der ingen, der rammer bare nogenlunde i naerheden af den gennemsnit­lige udgift, som Danmarks Statistik anslår til 20.718 kr. for en familie med to børn.

– Reelt bruger de fleste husstande flere penge på alle deres forsikring­er, end de bruger på tøj og sko til hele familien på et år, siger Ann Lehmann Erichsen.

Stort set alle danskere har flere forsikring­er, men de fleste har ikke styr på udgifterne til dem

Har du skader hvert år, skal du nok vaelge en forsikring med lav selvrisiko

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Hvis skaden er sket ...
... koster det dig som bilist naturligvi­s et større beløb i selvrisiko – til gengaeld kan du hvert eneste år spare masser af penge på din forsikring­spraemie, såfremt du generelt har få skader.
FOTO: KENNETH MEYER Hvis skaden er sket ... ... koster det dig som bilist naturligvi­s et større beløb i selvrisiko – til gengaeld kan du hvert eneste år spare masser af penge på din forsikring­spraemie, såfremt du generelt har få skader.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark