Ekstra Bladet

SF-gruppeform­and haelder penge i skattely

HYKLERI: Facebook rager annonce-kroner til sig og betaler stadig ingenting i skat i Danmark. Alligevel afviser SF at droppe det sociale medie som reklamevae­g

- JONAS J. LARSEN jjl@eb.dk

– Jeg bruger Facebook som annoncerin­gs-kanal, fordi jeg kommer laengere ud, siger SF’s gruppeform­and, Jacob Mark. SF slår sig normalt op på at vaere et parti, der ikke ’skyr midler for at bekaempe skattely’.

Sådan formulerer partiet det selv på sin hjemmeside.

Nu indrømmer SF’s gruppeform­and, Jacob Mark, dog over for Ekstra Bladet, at han bruger 12.000 kroner af partikasse­n om året på at få sine politiske budskaber spredt på Facebook.

Det sociale medie har tidligere gjort klart, at de ikke har i sinde at betale skat, da de ikke har kontor i Danmark. Det skriver fagbladet Journalist­en.

Jacob Mark indrømmer desuden, at det ikke kun er ham, men hele SF, som bruger Facebook til at nå sine vaelgere med.

Samfundsfo­rsker Bent Greve fra RUC stiller sig kritisk over for partiets reklame-metoder.

– Det logiske er jo selvfølgel­ig, at man taenker over, om man som politisk parti skal støtte virksomhed­er, der har hovedparte­n af sine aktivitete­r i skattely, et andet sted eller på ingen måde bidrager med at betale skat til det danske samfund, siger han.

Danske Medier er imod

Stig Ørskov, formanden for Danske Medier og adm. direktør i JP/Politikens Hus, repraesent­erer de danske medier, som Facebooks indtog på annoncemar­kedet saerligt er gået ud over. Han har også svaert ved at forstå SF’s prioriteri­ng.

– Man skal vide, at man aktivt vaelger at placere sine penge i en virksomhed, der gør alt hvad den kan, for at undgå at betale skat i Danmark, siger han.

Der skal penge til

Gruppeform­and Jacob Mark fortaeller, at han har annonceret på Facebook de seneste fire-fem år.

Selv siger han, at Facebook i dag er en af de vigtigste kanaler i forhold til hans 20.000 følgere. Faktisk ville det, siger han, ikke vaere muligt at nå en brøkdel af dem, hvis ikke han selv eller SF spyttede penge i Facebooks annonce-kasse.

Selv om Jacob Mark siger, at han vil kaempe for en Facebook-skat i fremtiden, er han stadig indstillet på at fortsaette med at annoncere på det sociale medie.

Netop de lave priser for at annoncere via Facebook er også en af årsagerne til, at SF bruger mediet.

Andre vilkår

Men priserne er også et udtryk for, at Facebook arbejder på nogle andre vilkår end resten af branchen.

– Hvis Facebook konkurrere­de på lige vilkår med andre medier, så ville jeg have det helt fint med, at man brugte dem som annoncerin­gs-kanal. Problemet er bare, at de konkurrere­r på skattevilk­år, som danske medier overhovede­t ikke er i naerheden af, siger Stig Ørskov.

Sidste år omsatte Facebook for 600 millioner kroner på det danske annoncemar­ked. Jacob Marks seneste betalte opslag på Facebook fra 13. august.

De konkurrere­r på skattevilk­år, som danske medier overhovede­t ikke er i naerheden af

 ?? FOTO: /RITZAU/MIRIAM DALSGAARD ??
FOTO: /RITZAU/MIRIAM DALSGAARD

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark