Ekstra Bladet

Ekspert: Kvinderne har vaeret bagud fra start

-

En del af de lønforskel­le, der ses mellem de forskellig­e faggrupper i Danmark, skyldes ifølge sociolog Kenn Warming ’kulturelle levn’ fra fortiden, som vi stadig ikke har gjort op med.

– Historisk set arbejdede manden på marken, mens kvinden passede huset, tog vare på børnene, de syge og de aeldre. Med industrial­iseringen og det moderne samfund blev kvindens traditione­lle arbejdsopg­aver overtaget af staten. Kvinderne er i høj grad fulgt med ud i de her erhverv.

Profession­elle fag

Han fortaeller, at en udbredt opfattelse var, at kvinder havde et saerligt gen, der gjorde, at de var specielt gode til at yde omsorg, passe og pleje – og at lønnen til en vis grad blev fastsat ud fra denne opfattelse.

Kvinder havde altså en medfødt evne til at give omsorg, og eftersom der ikke var tale om en formel kvalifikat­ion, behøvede de heller ikke få så meget i løn.

– Det, ved vi jo nu, er forkert. Det kraever en profession­sbachelor at blive både paedagog og sygeplejer­ske. Det er profession­elle kvalifikat­ioner, som både maend og kvinder kan tillaere, der kraeves i disse fag, siger Kenn Warming.

Et andet afgørende aspekt, eksperten peger på, er, at maendene tidligere var hovedforsø­rgere for de fleste familier. Kvindens løn blev set som et supplement og var derfor meget lavere.

– Kvinderne i omsorgsfag­ene var lønmaessig­t bagud fra start. Og det er faktisk stadig det, de kaemper med, siger sociologen fra Roskilde Universite­t.

 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Tanja Haraldsbor­g og Johan Christense­n er kaerester. De har begge en profession­sbachelor, men Johan tjener vaesentlig mere end Tanja.
FOTO: MOGENS FLINDT Tanja Haraldsbor­g og Johan Christense­n er kaerester. De har begge en profession­sbachelor, men Johan tjener vaesentlig mere end Tanja.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark