Ekstra Bladet

Fagboss: Det er et moderne kaste-system

-

Blandt samtlige ansatte i den offentlige sektor med en mellemlang videregåen­de uddannelse er paedagoger­ne dem, der tjener mindst. Det konkludere­de Lønkommisi­onen tilbage i 2010 – og det er stadig sandt i dag til stor aergrelse for Elisa Bergmann, der er formand for paedagoger­nes fagforbund, Bupl.

– Vi paedagoger har ikke valgt vores fag for pengenes skyld, men fordi vi gerne vil gøre en forskel for andre mennesker. Men det føles som en våd klud i ansigtet, når man kigger på sin lønseddel og kan se, at vi altså ligger ret lavt, og at vi får 68000 kroner mindre end en laerer, selv om vores arbejde er lige så vigtigt som deres, siger hun.

Historisk ulighed

Hun forklarer, at den davaerende i regering i 1969 fastsatte lønniveaue­t for en lang raekke fag i det offentlige, herunder paedagoger. Dengang eksistered­e der ikke som sådan en paedagog-uddannelse, hvorfor lønnen ikke blev fastsat saerligt højt.

– Hvis man ligger nederst i hierarkiet, så bliver man ved med at ligge der. Jeg kalder det et moderne kaste-system. Vi føler stadig dønningern­e af den her historiske ulighed, der herskede i 60’erne mellem maend og kvinder, siger Elisa Bergmann og forklarer, at der er en verden til forskel på paedagoger­ne dengang og i dag.

– I dag er vi jo dybt profession­elle, og forskninge­n viser, at det er noget af det vigtigste at have med små børn at gøre. Hvis man ikke tidligt sørger for, at alle børn trives og udvikler sig, så kommer regningen blot senere hen i form af blandt andet børn, der ikke trives og har svaert ved at klare sig i skolen og senere hen få en uddannelse og blive gode skatteborg­ere.

Politisk problem

– Er I ikke bare for dårlige til at forhandle løn?

– Kender man det danske overenskom­stsystem, så ved man, at det er svaert at bryde rammerne. Når vi forhandler inden for det her system, så sidder vi i et faellesska­b med over 100 andre organisati­oner, og så er det praktisk talt umuligt at lave om på, hvordan det hele skal fordeles internt. Det ville eksempelvi­s betyde, at der er nogle, der ikke vil få daekket deres realløn ind, eller at andre, der har fortjent en lønstignin­g ligesom alle andre, skal undvaere noget, siger Elisa Bergmann og tilføjer:

– Det er et politisk og samfundsma­essigt problem, for det er et signal om, at de fag, der ligger laengst nede, ikke er saerligt vigtige. Vi har brug for, at politikern­e siger, at de vil gøre noget ved det og give nogle ekstra penge til de fag, der af historiske grunde ligger lavest.

– Hvor meget skal der til, før I mener, at jeres løn er fair?

– Vores udgangspun­kt er, at vi burde ligestille profession­sbachelore­r med hinanden. Lønnen er en måde at aendre kulturen og saette fokus på, hvad der er vigtigt og bidrager til vores samfund. Det, mener jeg, burde politikern­e tage alvorligt.

Det føles som en våd klud i ansigtet, når man kigger på sin lønseddel

 ?? PR-FOTO ?? – Hvis man ligger nederst i hierarkiet, så bliver man ved med at ligge der, siger Elisa Bergmann, formand for paedagoger­nes fagforbund, Bupl.
PR-FOTO – Hvis man ligger nederst i hierarkiet, så bliver man ved med at ligge der, siger Elisa Bergmann, formand for paedagoger­nes fagforbund, Bupl.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark