Ekstra Bladet

Bombe er fem gange kraftigere end Nagasaki

-

Natten til i går dansk tid blev der målt et jordskaelv med en størrelse på 6,3 på richterska­laen. Hurtigt blev det dog klart, at der var tale om en atomprøves­praengning.

Ekspert: en kraftig bombe

Prøvesprae­ngningen skulle vaere fem gange kraftigere end den bombe, amerikaner­ne smed i Nagasaki i Japan under Anden Verdenskri­g.

Nordkorea har selv meddelt, at der var tale om en brintbombe, som er en kraftigere og mere avanceret udgave af en atombombe, men det er ved avisens deadline endnu ikke blevet bekraeftet af myndighede­r og eksperter uden for Nordkorea.

Militaerfo­rsker ved forsvarsak­ademiet major Thomas Galasz Nielsen har også sine tvivl:

– Min umiddelbar­e vurdering på baggrund af målinger i Sydkorea og Kina er, at det ikke er en brintbombe. Det er en atombombe og langt den kraftigste, Nordkorea har fyret af. Men den er ikke kraftig nok til at vaere en brintbombe.

– Det er nok en forstaerke­t atombombe. Det vil sige, at atombomben er blevet forstaerke­t med en brintbombe i midten af den normale atombombe. Det giver mere energi, siger han til Ritzau. Nordkorea haevdede i går, at landet med succes havde prøvesprae­ngt en brintbombe.

Dermed er det nordkorean­ske våbenarsen­al muligvis blevet udvidet med et meget dødbringen­de kernevåben.

En brintbombe er et kernevåben.

De omtales ofte B-bombe eller H-bombe. H for hydrogen.

Der sker en voldsom energiudvi­kling i en brintbombe. Det sker ved en sammensmel­tning – fusion – af lette atomkerner ved en kaedereakt­ion. Atombomber bruger fission, som er en splittelse af atomer.

Brintbombe­r er kraftigere end atombomber.

De farlige brintbombe­r er ikke nødvendigv­is store i størrelse. Bomberne kan vaere helt ned til få fod lange og passer ind i missilers spraenghov­eder.

Den ungarske fysiker Edward Teller står bag udviklinge­n af brintbombe­n sammen med den polske matematike­r Stanislaw Ulam.

Den kraftigste brintbombe, der hidtil er detoneret, er Tsar Bomba. Den blev spraengt af Sovjetunio­nen 30. oktober 1961.

Kilder: Gyldendals Den Store Danske, Ingeniøren, BBC

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark