Ekstra Bladet

Sejler i kano blandt krokodille­r og pirater

Dansk eventyrer på vej rundt om Ny Guinea

- MAIKEN KOLBY PRIVATFOTO PRIVATFOTO PRIVATFOTO maje@eb.dk

36-årige Thor F. Jensen er i gang med et ekstremt og farligt rekordfors­øg.

Han har nemlig sat sig for at foretage verdens første sejlads hele vejen rundt om verdens naeststørs­te ø, Ny Guinea, i en traditione­l udriggerka­no.

Den danske eventyrer sejler sammen med to sømaend fra Papua Ny Guinea, der laerer ham at sejle og leve som en indfødt. Efter mere end 12 måneder er trioen endnu ikke nået i mål, og deres midler er for laengst brugt op.

’Vi forlod Daru for en uge siden. Foran os venter Ny Guineas største flod, Fly River, hvor der var et piratangre­b for en måneds tid siden og selvfølgel­ig masser af saltvandsk­rokodiller. To lokale sømaend, brødrene Sanakoli og Justin John, er med på turen.

Men den største udfordring bliver nok at navigere i de store bølger, der dannes, når flodens vandmasser kolliderer med bølgerne fra Papuas Golf ’, skrev Thor F. Jensen til Ekstra Bladet for en uge siden.

Venter på godt vejr

Kanoen, der er navngivet Tawali Pasana, har nu passeret Fly River og er lige nu på land i Baimuru og venter på, vejret ikke er så hårdt.

’Vi har kastet anker i en lille å ved flodmundin­gen. Herfra kan vi nemt komme ud på havet’, skriver Thor F. Jensen på sin Facebook-profil, hvor man naesten dagligt kan se opdatering­er fra eventyrere­n.

En forsinkels­e af tilladelse­r betød, at Thor F. Jensen og to lokale sømaend, brødrene Sanakoli og Justin John, har måttet sejle på den mindst gunstige tid af året. Først op ad den udsatte nordkyst mod kraftfulde monsunvind­e og store Stillehavs­dønninger, og efter de rundede Sorong på vestkysten, blev også tidevand og saltvandsk­rokodiller en alvorlig trussel.

En desperat mangel på finansieri­ng har vaeret en konstant bekymring, og trioen har måttet fiske og fouragere for at få mad på bordet.

– Heldigvis har ekspeditio­nen fået stor støtte fra de mennesker, vi har mødt på vores vej – alt fra fiskere til stammehøvd­inger og den indonesisk­e flåde. Men hvad I mere end et år har Thor F. Jensen vaeret undervejs. der virkelig har gjort fortsaette­lsen af rekordfors­øget muligt, er donationer fra loyale Facebook-følgere, som har betydet, at der kunne betales for forsikring­er, tilladelse­r og få udskiftet udstyr, siger Thor F. Jensen.

 ??  ?? På eventyr
På eventyr
 ??  ?? Turen har budt på mange strabadser.
Turen har budt på mange strabadser.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark