Ekstra Bladet

PRAGMATIKE­REN

Jeg vil vinde fodboldkam­pe og er klar til at åde, aendre vi spiller den spillere på, i forhold jeg har til til siger rådighed, Åge Hareide

-

JEREVAN (Ekstra Bladet): Åge Hareide klør sig i nakken og hviler en hånd under sin hage, mens han iagttager, hvad der sker på Republican Stadium i hjertet af Jerevan.

Det er lige på praecis samme bane for to år siden, hans forgaenger, Morten Olsen, oplevede en spillemaes­sig nedtur af en vis størrelse. Danmark spillede godt nok 0-0, men praestatio­nen var elendig, og landstraen­eren rasende over spillernes praestatio­n.

Heldigvis kommer Åge Hareide til udfordring­en i år med et andet udgangspun­kt efter 4-0-sejren over verdensran­glistens nummer fem, Polen.

Spillede primitivt

Nordmanden dykker ned i lommen på de sorte shorts og graver sit hvide papir frem. Han noterer og laegger nye planer for den kamp, der skal bevare VM-håbet for Danmark.

Hvem havde i grunden troet, det danske landshold skulle besejre en fodboldsto­rmagt som Polen ved at spille lidt primitivt – norsk – med lange bolde kombineret med en slags overfaldsf­odbold?

Det var aldrig sket med Morten Olsen i traenersae­det

Det var aldrig sket med Morten Olsen i traenersae­det. Han er en principfas­t traener, der vil vaere boldbesidd­ende med mange aflevering­er frem mod modstander­ens mål. Og ikke at forglemme Brøndbys Alexander Zorniger, der har en spillestil som i den grad er ’alternativ­los’.

Åge Hareide er som traenertyp­e den diametrale modsaetnin­g til sin forgaenger og Brøndby-traeneren.

Haner pragmatike­ren. Efter halvandet år il andst r a eners aede t har det danske landshold ikke en fast og krystalkla­r spillestil.

Holdet kan spille to systemer – 3-5-2 og 4-3-3 – men han tilpasser den måde, Danmark skal spille på i forhold til de spillere, han har til rådighed, og ikke mindst på baggrund af hvem modstander­en er. Det er triumfen mod Polen det aktuelle og bedste eksempel på.

Hareide skiller sig ud

På flere punkter skiller Hareide sig også ud i traenermae­ngden. Kald ham den bløde mand eller den moderne leder, der spørger spillerne meget til råds. Sammen med Jon Dahl Tomasson rejste de på rundtur, før turneringe­rne begyndte.

De fik nøglespill­erne med på idéerne frem mod kampene mod Polen og Armenien. For hvad hjaelper det at lave en gameplan, hvis spillerne

ikke bakker den op? Sejren over Polen er nordmanden­s hidtil største resultat som dansk landstraen­er, siden han tiltrådte for 18 måneder siden. Sejren vidner om det potentiale, han råder over i truppen. Om de forventnin­ger, som mange har ventet på bliver indfriet.

Danmark har nu spillet 14 kampe (syv sejre, fire uafgjorte og tre nederlag) med Åge Hareide, og han har indset, at de idéer, han kom med fra starten, ikke altid virker, når virkelighe­den melder sig, og tingene skal føres ud i livet på grønsvaere­n.

Tre bagude virkede ikke

Han kom til Danmark med troen på, at et tremands-forsvar er løsningen. Fra Morten Olsens 4-3-3-system skiftede nordmanden til 3-5-2, fordi Danmark har mange staerke og dygtige stoppere på højt niveau.

Han ville gerne have glaede af tre centrale stoppere, når man nu har en trup med kvalitetss­pillere som Simon Kjaer, Andreas Christense­n, Jannik Vestergaar­d, Andreas Bjelland og Mathias ’Zanka’ Jørgensen.

Men den norske pragmatike­r kom også til erkendelse­n, at det måske ikke er fremtiden for Danmark med tre i bagkaeden. De seneste tre landskampe har Danmark i hvert fald spillet med et firemandsf­orsvar, som spillerne virker langt mere trygge ved.

– Jeg vil vinde fodboldkam­pe. Derfor er jeg også parat til at aendre den måde, vi spiller på, i forhold til hvem jeg har til rådighed, og hvem vi møder. Når vi nu har stor fysisk styrke i truppen med spillere som Nicolai Jørgensen, Andreas Cornelius og Nicklas Bendtner og Yussuf Poulsen (skadet), skal vi udnytte det.

– Jeg er til gengaeld meget principfas­t på andre områder: Jeg vil hurtigt frem på banen, og jeg vil have, vi spiller i banens laengderet­ning – enten på jorden eller i luften, forklarer Åge Hareide, der slet ikke spiller 4-3-3 på samme måde som sin forgaenger.

Cornelius er det bedste eksempel på en spiller, der trives i en uvant position. Han er bestemt ikke kantspille­r, men han spillede alligevel i højre side mod Polen. Han trak meget ind i banen og støttede Nicolai Jørgensen.

Svaerere at omstille sig

Delaney kom med i den sidste tid, da Morten Olsen var landstraen­er. Her kendte alle sin rolle, og hvordan den skulle udføres. Det er en helt anden udfordring på det nuvaerende landshold.

– Det kan godt vaere lidt svaert at omstille sig og adoptere en ny stil, fordi vi kommer fra mange forskellig­e fodboldkul­turer. Derfor skal vi laegge lidt af den skoling, vi har fået, fra os, forklarer Delaney og uddyber:

– Det er fint med den filosofi og tilgang, Åge Hareide har til tingene. Vi er en lille nation og er nødt til at kende vores plads i fodboldhie­rarkiet. Det handler om at spille den form for fodbold, der virker på banen. Det gjorde overfaldsf­odbolden mod Polen. Men sådan skal vi nødvendigv­is ikke spille i alle kampe fremover.

– Når man får den følelse, vi fik mod Polen, bliver det langt nemmere at forholde sig til tingene. Vi kan da godt kalde det primitivt. Omvendt vil jeg stadig sige, at vi scorede fire meget fine mål, påpeger Thomas Delaney.

Handler kun om at vinde

Kasper Schmeichel er begejstret og glad for landstraen­eren fodboldfil­osofi.

– Jeg er meget enig med Hareide i den tilgang, han har til måden vi skal spille på. Han vaelger det mest effektive i forhold til det materiale, han har til rådighed. Han er pragmatisk, og det tiltaler mig.

– Fodbold handler for mig kun om at vinde og undgå at spille med for stor en risiko. Det er meget moderne at spille bolden op nedefra, men meget kan gå galt. Jeg er modstander af en meget chancebeto­net spillestil. Derfor hylder jeg også måden, vi besejrede Polen på. Kan vi spille sådan, vil vi kunne skabe problemer for alle hold.

– Fodbold skal spilles simpelt, som vi viste mod Polen. Specielt når du har typer som Pione Sisto og Christian Eriksen samt ikke mindst en fysisk staerk spiller som Andreas Cornelius. Det var effektivt, og det nytter ikke, at du har spillet en flot kamp, hvis den ender 0-0.

– Men det vidunderli­ge ved fodbold er jo, at der ikke er en rigtig eller forkert måde at spille på. Men jeg er meget enig i Hareides valg, konstatere­r Kasper Schmeichel.

Sejren over Polen er nordmanden­s hidtil største resultat som dansk landstraen­er Andreas Cornelius er det bedste eksempel på en spiller, der trives i en uvant position Vi er en lille nation og er nødt til at kende vores plads i fodboldhie­rarkiet

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark