Ekstra Bladet

Nu skal formuen gøres op

- NICK STURM nick@eb.dk

Søndag morgen døde den tidligere forsikring­sboss Peter Zobel i en alder af 81 år.

Som succesfuld direktør i Codan og godsejer var han en del af overklasse­n og deltog i kongelige fester, ligesom han var hofjaegerm­ester og jagtkammer­at med prins Henrik og Christian Kjaer.

Med den slags bekendtska­ber trak han overskrift­er i landets ugeblade sammen med sine koner og børn, men han har dog aldrig vaeret at finde i den tunge ende af den økonomiske overklasse.

Det fastslår tidligere prisvinden­de journalist Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om overklasse­n, herunder ’Overklasse­liv – fra landadel til magtelite og jetset’, der handler om blandt andet Peter Zobel.

– De penge, Zobel havde, er nogle, han selv har skrabet sammen, og det er ikke de store beløb, når man taler overklasse­n, siger han.

Belånt for millioner

Peter Zobel havde dog flere markante ejerskaber.

I 1995 solgte han Gyllingnae­s Gods i Odder fra og skrev under på købet af Baekkeskov Gods i Naestved Kommune året efter. Godset på Sjaelland kostede 50 millioner kroner, og ifølge den offentlige vurdering ligger det stadig i det prisleje.

Ikke desto mindre har Zobel belånt ejendommen for 71,8 millioner kroner, og så har han pantebreve i godset for 34,7 millioner kroner.

Peter Zobel udvidede desuden arealet omkring godset i 2013, hvor han købte en lystgård taet på med tilhørende jord for 3,5 millioner kroner og dermed føjede tusindvis af ekstra kvadratmet­er til sit gods.

Codan stod bag

Derudover havde han en raekke selskaber. Blandt andet et, der ejer en Vestasvind­mølle i Tyskland. Yderligere har han anparter i en Ilva i Aarhus, og så er han eneejer af et investerin­gsselskab, der i 2016 havde en formue på 36 millioner kroner.

Det har vaeret meget på firmaets regning

Men han befinder sig stadig langt fra landets milliardae­rer og dobbeltmil­liardaerer, lyder det fra Søren Jakobsen.

– Han spillede ikke i nogen stor økonomisk liga, for hemmelighe­den bag Peter Zobels overklasse­liv var, at Codan stod for hans store jagtareal i Lille Vildmose og Valdemar Slot. Det var jo ikke hans egne, siger Søren Jakobsen.

– Det var Codan, der købte og handlede dem. Ligeså var hans store villa i Vedbaek med tennisbane­r og hele baduljen Codans villa, og den blev solgt, da han flyttede. Det har vaeret meget på firmaets regning, tilføjer han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark