Ekstra Bladet

Atom-test er ikke en aktuel krigstruss­el

NY PROVOKATIO­N: Situatione­n fastlåst efter Nordkoreas sjette atomprøves­praengning – USA og Kina har forskellig­e interesser, og nu tilbyder Schweiz sig som maegler

- TORBEN RASK FOTO AP trl@eb.dk

En tredje verdenskri­g er ifølge flere eksperter ikke kommet naermere, selv om Nordkoreas fremfaerd skaber forøget frygt for en katastrofa­l konflikt, som kan få uhyggelige konsekvens­er for masser af mennesker.

Mens resten af verden tager en dyb indånding, fortsaette­r Nordkoreas 33-årige leder, Kim Jong-un, med at provokere udadtil med udviklinge­n af sit kernevåben­program, hvis sjette atomprøves­praengning fandt sted søndag morgen. Det skete angiveligt med en brintbombe, hvis styrke var tre gange så kraftig som atombomben over Hiroshima i 1945.

Men de, der tror, at Kim Jong-un er en tosse, som kan finde på de forfaerdel­igste ting, bør tro om igen ifølge lektor og ekspert i Asien-forhold ved Forsvarsak­ademiet Liselotte Odgaard.

– Han er ikke en tosse, tvaertimod agerer han meget rationelt. Nordkoreas kernevåben­program er et svar på, at USA har installere­t missilfors­var i naerområde­t i Sydkorea og Japan, siger Liselotte Odgaard. Hun fortsaette­r: – Kim Jong-un og regimet i Nordkorea ved, at hvis de ikke kan forsvare sig med dødbringen­de atomvåben, så vil USA få dem fjernet. Den seneste prøvesprae­ngning var derfor forudsigel­ig og laenge ventet.

Trump provokerer Kina

USA’s praesident, Donald Trump, luftede i går tanker om en handelsblo­kade ’mod alle lande, der handler med Nordkorea’.

Kina reagerede skarpt på Trumps udmelding, fordi de er Nordkoreas største samhandels­partner. En talsmand for Kinas udenrigsmi­nisterium betegnede Trump-kommentare­n som ’uacceptabe­l i en situaion, hvor vi forsøger at løse problemet på en fredelig måde’.

USA ønsker hele Nordkoreas kernevåben­program ødelagt, mens nordkorean­erne på den anden side ikke saetter sig til et forhandlin­gsbord uden atomvåben. Samtidig viser USA med al tydelighed – i modsaetnin­g til Kina – at de ønsker et regimeskif­te i landet. Kina frygter, at det vil destabilis­ere situatione­n yderligere.

– Kina og Rusland vil ikke have politiske forandring­er på den koreanske halvø, siger Liselotte Odgaard, der i det laengere perspektiv ser et farligt våbenkaplø­b i regionen mellem isaer Japan og Kina som en fortsaette­lse af den nuvaerende situation.

– Japans flåde og militaere magt er større end Kinas, og i og med at Japan er Kinas fjende nummer et, kan disse

Kina og Rusland vil ikke have politiske forandring­er på den koreanske halvø

74-årige Ri Chun-hee er en yderst erfaren tv-vaert på Nordkoreas tv, hvor hun siden 1971 har laest bedrøvede og begejstred­e manuskript­er op. Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er ikke en tosse, som kan saette verden i brand. Han optraeder ifølge Asien-ekspert Liselotte Odgaard rationelt med udviklinge­n af sit våbenprogr­am.

med så megen død og ødelaeggel­se som muligt. Samtidig vil USA’s relation til Kina lide stor skade, siger Liselotte Odgaard.

I går sagde den schweizisk­e praesident, Doris Leuthard, at alpelandet med lange traditione­r for at vaere neutrale er villig til at agere maegler og vaere vaert ved et ministermø­de mellem Kina og USA.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark