Ekstra Bladet

Loyal to Danmark

- INDEN BANDEKRIGE­N MIT HJERTE SLOG ET ALT DET VIDSTE VI TRO DET ELLER EJ, BETYDER DET, AT

Demonstrat­ion på Den Røde Plads på Nørrebro mod bander.

brød ud, besøgte jeg drengene på Den Røde Plads på Nørrebro.

Drengene sad alle sammen med ryggen mod muren og kiggede ud over pladsen. Først da jeg satte mig foran dem, og en af dem løftede T-shirten for at vise mig sin pistol, gik det op for mig, at de holder øje med pladsen.

ekstra slag, mens jeg prøvede at bevare roen. Hasan, som havde pistolen, ville skraemme mig. Jeg var kommet for taet på.

Jeg er selv fra bunden af samfundet og kender mekanismen. Dengang var Enghave Plads på Vesterbro ikke anderledes, end Den Røde Plads er i dag. Der var massive sociale problemer. Nogle af de unge var kommet ind på en kriminel løbebane, og sandsynlig­heden for, at vi kunne blive til politibetj­ente, murere eller laerere, var minimal.

godt. Det var nok også derfor, vi kaldte hinanden for taberbørn. Vores foraeldre var kontanthja­elpsmodtag­ere, arbejdsløs­e og førtidspen­sionister, eller også drømte de om at blive det. Det blev heller ikke bedre af, at vi havde en tysklaerer, der sagde:

’Det er utroligt at se, hvor meget I kaemper, når man ved, at I aldrig bliver til noget.’

Men mange af os fik en uddannelse til trods for tysklaerer­ens dom. Takket vaere de voksne, der rykkede taettere på, når vi skubbede dem vaek, blev vi en del af det demokratis­ke Danmark. Vi overholdt loven og holdt af grundloven.

men sandsynlig­heden for, at drengene på Nørrebro får en uddannelse, er i dag langt større, end at de bliver bandemedle­mmer. Man er først mønsterbry­der på Nørrebro, når man er Loyal to Familia og ikke Loyal to Danmark.

Men hvad skal der til, for at det skal lykkes for dem alle sammen? Først og fremmest skal drengene selv gøre op med offermenta­liteten. Så laenge de ikke tager et personligt ansvar for deres eget liv og forventer, at alle forandring­er skal komme fra danskerne og Danmark, vil de fortsat stå ryggen mod muren.

Hasan, som havde pistolen, ville skraemme mig. Jeg var kommet for taet på

alle vi andre skal traekke os tilbage, da ansvaret ikke er vores? Nej, det mener jeg ikke. Kriminelle miljøer har altid trukket i de unge. Samfundet skal kunne give de unge noget, som de vil vaere bange for at miste. Gode rollemodel­ler, der inviterer dem indenfor i det demokratis­ke faellesska­b. Uddannelse og arbejde, der får dem vaek fra banderne på gaden.

Hasan mødte jeg igen senere på Nørrebro. Han var faerdigudd­annet som murer og havde lagt kriminalit­eten bag sig. Nogen havde åbenlyst ikke opgivet ham.

Vi må aldrig opgive de udsatte unge. Uanset om de hedder Brian eller Hasan.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ??
FOTO: ANTHON UNGER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark