Ekstra Bladet

Utallige sanktioner vedtaget i FN hjaelper heller ikke

KIM JUNG-UN

-

fører sig uanfaegtet frem med en krigsretor­ik, som verden ellers ikke har vaeret vidne til i mange år. Hans utallige provokatio­ner har fået den amerikansk­e praesident, Donald Trump, til at svare igen i samme toneleje.

af en krig på den koreanske halvø er frygtelige at taenke på. Selv hvis det skulle lykkes at uskadeligg­øre hans atomvåben, vil Kim Jung-un stadig have ufattelig mange våben rettet mod Sydkoreas hovedstad. Med forstaeder taeller Seoul i omegnen af 25 millioner mennesker. Fra den demilitari­serede zone, som udgør graensen mellem nord og syd, er der blot 50 kilometer til storbyen.

langt som til en krig må vi ikke komme. Stormagter­ne har tidligere tacklet lande, som har givet sig i kast med at udvikle atomvåben, uden at Med folket i ryggen. Kim Jung-un virker til at have fuldstaend­ig styr på sine tropper.

det resultered­e i død og masseødela­eggelse. Indien, Pakistan og Israel har testet atomvåben, og det udløste kun mindre reaktioner fra det internatio­nale samfund.

er, at Kim Jung-un ikke vil indgå nogen form for aftale. Han vil ikke tillade inspektion­er, og man kan ikke stole på ham. I perioden fra 2002 til 2009 blev der i mange omgange lavet alverdens forsøg på aftaler mellem styret i Pyongyang og det omgivende samfund. Nordkorea fik olie og mad mod at stoppe deres atomforsøg, og der var mere end en håndfuld sekspartsf­orhandling­er, hvor FN, USA, Rusland, Kina og Nord- og Sydkorea deltog. Nordkorea løb fra alle aftalerne.

ikke. Blandt andet fordi Kina og Rusland og en raekke lande i Mellemøste­n ikke bakker aktivt op. Så hvad gør en klog mand så?

praesident, Vladimir Putin, foreslår nye samtaler, flere rundbordsd­iskussione­r. Og måske er det den eneste farbare vej. Men det kraever, at både Rusland og Kina denne gang er med til at forpligte Nordkorea og dermed holder dem ved bordet. Gerne i årtier.

sikkert mange, der vil sige, at en ny omgang sekspartsf­orhandling­er er det samme som ikke at gøre noget. Men det er måske også det bedste i situatione­n. Alternativ­et er både skraemmend­e og helt uoverskuel­igt.

 ?? FOTO: SCANPIX ??
FOTO: SCANPIX

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark