Ekstra Bladet

LØNNEN ER TIL AT GRAEDE OVER

FØR DET TYSKE VALG: De har arbejde, men de lever i fattigdom. Lavtlønned­e tyskere tjener ofte under halvdelen af danske lønninger og føler sig forrådt af politikern­e

-

EISENHÜTTE­NSTADT (Ekstra Bladet): – Velkommen til Stalinstad­t.

Frank Heering hilser på Ekstra Bladets udsendte med sin fadøl.

Fra sin stamplads foran på hovedgaden i Eisenhütte­nstadt ser han hver eftermidda­g indbyggern­e fare forbi på vej hjem fra arbejde på kraftvaerk­et, stålvalsev­aerket eller en af de andre tunge industriar­bejdsplads­er i den østtyske by.

Klos op ad den polske graense cirka 100 kilometer fra Berlin har byen ligget, siden den i 50’erne blev grundlagt som en såkaldt mønsterby under DDR-styret. Dengang hed den Stalinstad­t.

Verdens vaerste by

Og det kalder Frank Heering den stadig.

– Det er den vaerste by i verden. Og det er sgu ikke blevet bedre siden ’89, siger 59-årige Frank Heering, der selv arbejder deltid på stålvalsev­aerket, på markant østtysk.

– Her kan du tjene otte euro i timen og vaere rigere end din nabo. Og politikern­e? De gør ikke en skid. Jeg plejer at sige, at det er lønmodtage­rnes Stalingrad, mere end det er Stalinstad­t eller Eisenhütte­nstadt, som de vil have, vi skal kalde den nu om stunder, siger Frank Heering. han blev født i 1957 som en af de første årgange af DDR-babyer i planbyen..

Forskellen­e øges

Trods snart 28 år siden genforenin­gen er der stadig store forskelle på høj og lav og på øst og vest i Danmarks store naboland

Og en rapport fra det tyske beskaeftig­elsesminis­terium fra 2016 peger på, at forskellen­e ikke bliver mindre.

Tvaertimod lever der nu flere tyskere under fattigdoms­graensen end for ti år siden. Og andelen af tyskere i arbejde, der kan betegnes som ’working poor’ – fattige i arbejde – er det højeste i Vesteuropa.

Ifølge det europaeisk­e statistikb­ureau, Eurostat, lever ti procent af tyskerne i beskaeftig­else med et rådighedsb­eløb, der placerer dem lige omkring EU’s officielle fattigdoms­graense. Og man-

ge flere lever lige på eller marginalt over graensen.

Dårlige boliger

Med lave timelønnin­ger, dårlige pensionsor­dninger og stigende leveomkost­ninger må mange af de arbejdende fattige tyskere tage til takke med dårlige boliger.

Eksempelvi­s i de endeløse raekker af DDR-lejligheds­blokke i Eisenhütte­nstadt, hvor Frank Heering også selv bor.

– Det er elendige boliger. Jeg vil hellere sidde her, når jeg får fri. De er fugtige, dårligt indrettede og trøstesløs­e at se på. Men det er mit hjem. Så jeg bliver vel haengende, til de kan fyre med mig nede på kraftvaerk­et, griner tyskeren.

Vendte i 2003

Forskellen­e på rig og fattig i Tyskland er blevet markant større, siden den tidligere socialdemo­kratisk-grønne regeringsa­lliance i 2003 gennemført­e store reformer af arbejdsmar­kedet, der forringede arbejdsløs­hedsunders­tøttelse og slap markedet for vikarburea­uer løs.

 ??  ??
 ??  ?? Stalinstad­t
Velkommen til Stalinstad­t: Den tyske planby, Eisenhütte­nstadt, hed indtil 1989 Stalinstad­t. I dag er her stadig tung industri og lave lønninger.
Stalinstad­t Velkommen til Stalinstad­t: Den tyske planby, Eisenhütte­nstadt, hed indtil 1989 Stalinstad­t. I dag er her stadig tung industri og lave lønninger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark