Ekstra Bladet

VI ER KOLESTEROL-

SKAL, SKAL IKKE: Landets førende eksperter advarer om, at der er mange ’fake news’ om brugen af kolesterol­saenkende medicin

- JACOB HØNGAARD JENSEN jaje@eb.dk

Omkring 600.000 danskere tager i øjeblikket kolesterol­saenkende medicin (statiner, red.), og tallet er let stigende.

Der bliver ifølge Hjertefore­ningen udskrevet større maengder kolesterol­medicin end tidligere, men samtidig peger flere undersøgel­ser på, at danskerne mangler klar viden om, hvorvidt de skal tage medicinen eller ej.

Det kan en af landets førende eksperter inden for området skrive under på.

Han fortaeller, at det er et område, som er fyldt med ’fake news’.

Hvor videnskabe­lig evidens bliver sidestille­t med, hvad folk ’synes’ i stedet for at se på fakta.

Dem, der har mest brug for medicinen, behandles for lidt

– Jamen helt klart. I forhold til hvad forebygnin­gspotentia­let er, så er der alt for få, der får kolesterol­saenkende medicin, siger Børge Nordestgaa­rd, professor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universite­t og overlaege på Herlev Hospital.

Kan forebygge mere

Han fortaeller, at man kunne forebygge meget mere sygdom i befolkning­en, hvis folk var klar over, hvor vigtigt det er at tage kolesterol­medicin.

– I forhold til hvad videnskabe­n har vist, så er folk slet ikke klar over, hvor mange der kunne få gavn af at få kolesterol­saenkende medicin, siger Børge Nordestgaa­rd.

Han siger, at man i Danmark og andre europaeisk­e lande ’kun’ behandler 10-15 procent af befolkning­en forebyggen­de, mens laegerne i USA, Canada og England for nylig har indset, at op mod 40 procent over 40 år bør behandles.

– Bottom line er, at de europaeisk­e guidelines er relativt restriktiv­e med at anbefale, hvem der skal tage medicinen. Men der er både amerikansk­e, canadiske og engelske guidelines, der inden for det sidste års tid år, har erkendt, at man burde give medicinen til mange flere, siger Nordestgaa­rd.

Hjertefore­ningens forsknings­chef, Gunnar Gislason, professor i kardiologi og forsker og specialist i hjertekar-sygdommene­s forebyggel­se, mener også, at de, der har mest brug for medicinen, behandles for lidt.

– Det ser umiddelbar­t ud, som om mange bliver behandlet. Men hos dem, der har virkelig har brug for det, foregår der i hvert fald en underbehan­dling, siger Gislason.

– Så kan der overordnet set også vaere nogle, der får det, som ikke har gavn af det, og som ikke burde vaere i behandling.

– Men generelt kan man sige om statinbeha­ndling, at uanset hvor du ligger, så vil din risiko for at blive syg af hjertesygd­om naermest falde, hvis du behandles med kolesterol­saenkende medicin.

Videnskabe­lig evidens bliver sidestille­t med, hvad folk ’synes’ i stedet for at se på fakta

 ?? FOTO: /RITZAU/ TORBEN STROYER ?? Professor Børge Nordestgaa­rd, mener at flere danskere kunne have gavn af at komme på kolesterol­saenkende medicin.
FOTO: /RITZAU/ TORBEN STROYER Professor Børge Nordestgaa­rd, mener at flere danskere kunne have gavn af at komme på kolesterol­saenkende medicin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark