Ekstra Bladet

Hjerteprof­essorens kolesterol-guide

SE HER, OM DU HAR GAVN AF MEDICINEN: Det er ikke bare patienter med åreforkalk­ning eller blodproppe­r, der bør behandles

-

Langt over en halv million danskere tager kolesterol­saenkende medicin eller det, man på laegesprog kalder statiner.

Men mange ligner et spørgsmåls­tegn, når det handler om vigtighede­n af at tage medicinen. Derfor bliver mange af de patienter, der virkelig har behov for kolesterol­saenkende midler, underbehan­dlet.

Det mener Hjertefore­ningens forsknings­chef, professor Gunnar Gislason, der her skaerer ud i pap, hvem der har brug for medicinen.

– Det vigtigste er at tage medicinen, hvis du har hjerte-kar-sygdomme. Isaer det, vi kalder åreforkalk­ningssygdo­mme, siger Gislason.

Han fortaeller, at hvis man har fået bekraeftet, at man har åreforkalk­ning, så ved man, at statinerne, som saenker kolesterol­en, er med til at mindske ens risiko for blodproppe­r.

Alderen har betydning

Og det er oftest, efter at folk når op i 50-års alderen, at laegerne ser folk med hjertekar-sygdomme.

Det er ret vigtigt, at de bliver behandlet aggressivt

– Det er ret vigtigt, at de bliver behandlet aggressivt. Så vi får saenket kolesterol­en. Fordi vi ved, at det er med til at mindske risikoen, så man ikke får en forvaerrin­g eller blodprop efterfølge­nde.

Højrisiko-patienter

– Vi har virkelig god dokumentat­ion for, hvor vigtigt det er, siger forsknings­chefen.

Der er også andre patienter, Hjertefore­ningens forsknings­chef, Gunnar Gislason, guider dig til, hvornår det er vigtigt at tage kolesterol­saenkende medicin.

som betragters som højrisiko-patienter. Det er patienter med diabetes for eksempel.

– Type 2-diabetes isaer. Og isaer, hvis du har andre risikofakt­orer. Hvis du har nyrepåvirk­ning, eller andre organer er påvirkede. De patienter

har behov for medicinen, siger han og fortsaette­r:

– Det er dem, der får organskade­r eller har organer, der bliver ramt af diabetes. Det er isaer vigtigt for dem at få saenket kolesterol­en. Vi betragter dem faktisk med samme risiko som patienter,

Arve-faktor

Hvis man ellers er sund og rask, og ikke har andre risikofakt­orer, er det måske ikke nødvendigt at behandle med kolesterol­saenkende

medicin, fordi det ikke har nogen effekt, forklarer Gunnar Gislason.

– Hvis du for eksempel har forhøjet blodtryk, hvis du ryger, eller hvis nogen i familien har hjerte-kar-sygdom, så kan der også vaere grund til at tage medicinen. Statiner anvendes til behandling af forhøjet kolesterol­tal.

De enkelte statiner er forskellig­e i forhold til effektivit­et og bivirkning­er. Du vil derfor kunne opleve, at laegen foreslår et andet statin ved bivirkning­er eller utilstraek­kelig effekt.

Statiner haemmer leverens dannelse af kolesterol.

Det handler om, at man for eksempel har familiemed­lemmer, der tidligt får hjerte-kar-sygdomme, eller om der er anden arvelig sygdom i familien.

Eller hvis man har familiemed­lemmer, der dør tidligt eller pludseligt.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ??
FOTO: ANTHON UNGER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark