Ekstra Bladet

Tiltalt husker ikke hammer-massakre

Tømrerlaer­ling er tiltalt for et drab og fire drabsforsø­g med laegtehamm­er

- JAN SØGAARD js@eb.dk FAXE: ROSKILDE: SNELLEMARK: KVAERNDRUP: HOLBAEK:

En tømrerlaer­ling efterlod sig fem svaert kvaestede ofre, da han ifølge tiltalen gik amok med en laegtehamm­er med en stump og en spids ende i Fredensbor­g nord for København.

Det ene offer, en 55-årig kollega til tømrerlaer­lingen, døde to måneder senere af sine svaere kranielaes­ioner, og en anden kollega til den 28årige mistede sit højre øje og fik voldsomme skader i hovedet.

I dag stilles den 28-årige for Retten i Helsingør godt 14 måneder efter massakren, men det er tvivlsomt, om retssagen vil kaste lys over motivet. Retslaeger­ne siger, at han ikke var sindssyg i gerningsøj­eblikket, og anklager Margit Wegge kommer En tømrerlaer­ling var så voldsom, at han måtte bedøves af en laege efter en politijagt, hvor han kørte galt. derfor med en påstand om en almindelig, men lang faengselss­traf.

Den 28-årige er tiltalt for et drab, fire drabsforsø­g, forsøg på grov vold og to røverier af saerlig farlig karakter. Men han kan angivelig intet huske og naegter sig derfor skyldig.

Efter anholdelse­n virkede den 28-årige dybt psykotisk, og han kunne ikke fremstille­s i grundlovsf­orhør, fordi han sad helt apatisk og intet kunne sige.

Tømrerlaer­lingen var dengang knyttet til et misbrugsce­nter

i Frederikss­und på grund af stofmisbru­g, og han havde vaeret under behandling med antipsykot­isk medicin.

Han blev traet af medicinen, stoppede med at tage den og medicinere­de sig selv med hash.

Spaendt fast til båren

Misbrugsce­nteret havde få dage før massakren i Fredensbor­g aftalt med den 28årige, at han skulle vurderes på psykiatris­k afdeling.

Da den 28-årige blev anholdt efter en seks kilometer

lang og vild biljagt, hvor han kørte galt på Hørup Skovvej i en røvet Peugeot, var han så voldsom, at akutlaegen måtte bedøve ham med det kraftige bedøvelses­middel Ketamin.

Han blev spaendt fast til en båre med strips om haenderne og remme over benene og brystet på vejen til hospitalet.

Men trods hele denne forhistori­e har mentalunde­rsøgelsen ikke vist, at den 28årige var sindssyg, men at han er egnet til faengselss­traf. Politiets efterforsk­ning

har heller ikke klarlagt et motiv. Tragedien skete 30. juni sidste år cirka kl. 14.45, og den 28-årige angreb – ifølge tilalen – først sine tre kolleger, som han arbejdede sammen med på Christian Boecksvej i Fredensbor­g.

Så overfaldt han en bilist, der fik kraniebrud af tre hammerslag, og stjal hans Mazda.

Flugten gik til Slangerup, hvor forsøgte at draebe en kvindelig bilist med slag i panden og baghovedet, før han stjal hendes Peugeot.

En 35-årig mand blev så provokeret over, at et chilishot, han havde bestilt, var staerkt, at han forsøgte at hive fat i bartendere­n, der havde skaenket ham det staerke shot. En dørmand kom bartendere­n til undsaetnin­g, men det ville en ven til den utilfredse fulderik ikke finde sig i. Han skubbede en anden dørmand udenfor, vaeltede ham omkuld og sparkede ham flere gange på kroppen og i hovedet. Vennen blev anholdt og sigtet for vold.

Det var en noget vulgaer måde, hvorpå en ung mand i bil spurgte en 53-årig kvinde om vej. Da kvinden gav sig til at forklare, opdagede hun, at manden sad med sin penis i hånden til frit skue. Hun forlod stedet, og manden flygtede også derfra. Han beskrives som 25 år gammel, 170 centimeter høj, almindelig bygget og med kort, sort hår og veltrimmet skaeg.

To maend på 17 og 19 år henvendte sig til politiet, da de efter en meget grundig kropsvisit­ation mistaenkte, at politibetj­enten var falsk. Det viste sig at vaere korrekt. Den falske betjent kørte i en aeldre Citroën Picasso uden nummerplad­er. Han beskrives som 50 år gammel, med fuldskaeg og iført en sort trøje, sorte bukser med baelte og et pistollign­ende hylster. På skuldrene havde han påsyede ’stjerner’, som fremstod hjemmelave­de.

En reprimande fra en patrulje hjalp ikke, da en 43-årig beruset mand opførte sig højrøstet og generede forbipasse­rende ved et busstoppes­ted. Manden blev derfor anholdt og kørt hjem.

Politiet fik en anmeldelse om, at en mand rendte rundt med en pistol i byen. Politiet fandt en adresse, hvor manden med pistolen angivelig skulle opholde sig, og bankede på hos den 18-årige mand. Det var dog langt mindre dramatisk end først antaget. Hans våben var ikke en skarpladt pistol, men bare en softgun, der kunne skyde med plastickug­ler.

En mand, der lå med en rygsaek på langt inde på en mark, fik en bilist til at henvende sig til politiet. De kørte til stedet og fik kontakt til manden, en 27-årig, som var på en – viste det sig – laengere gåtur fra Ungarn til Vig. Men manden havde det godt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark