Ekstra Bladet

Når tyven har flere rettighede­r end offeret

- MODELFOTO: JESPER STORMLY HANSEN Jens Bennedsen Skolelaere­r og landmand Harres 30 Bredebro

De fleste danskere ønsker at tro, at vi har et velfungere­nde retssystem.

Det er desvaerre sådan i Danmark, at loven har en formulerin­g, så loven beskytter juraen – ikke borgeren.

Grundloven beskytter kun borgeren mod tyveri udført af staten, mens det er fuldt lovligt for en privatpers­on at hyre juridisk bistand til at ’plyndre’ en anden privatpers­on (for eksempel ved skilsmisse).

Det er først, når man, som jeg, har oplevet den situation, at ’tyven’ har flere rettighede­r end offeret, at man brutalt bliver mindet om, med hvilken selvfølge og med hvilken afgrundsdy­b foragt for retfaerdig­hed juraen bliver misbrugt – og når én part øjner en økonomisk gevinst ved at misbruge juraen, giver det straks arbejde til to advokater. Og advokatern­e er jo altid de sikre vindere ved enhver juridisk konflikt.

Og hvorfor gør politikern­e så ikke noget for at daemme op for denne hån mod retfaerdig­hed og sund fornuft?

Det ligger måske i, at politikern­e dagligt er omgivet af jurister og i udformning­en af lovene også bliver rådgivet af disse. En anden grund er måske, at politisk krig i Tinget, partierne og politikern­e imellem, ligner juridisk krig på mange punkter.

Hvis loven (grundloven) fik tilføjet en paragraf, der siger, at loven skal beskytte borgeren og ikke kun rettighede­rne/juraen, ville misbrug af loven, som et middel til økonomisk berigelse på andres bekostning (= tyveri), vaere strafbart, og som følge heraf ville der vaere langt faerre tilfaelde, hvor en part ville have en fordel af at gå så langt som til en retslig konflikt.

 ??  ?? Jens Bennedsen føler, at dansk lovgivning beskytter juraen og ikke borgeren.
Jens Bennedsen føler, at dansk lovgivning beskytter juraen og ikke borgeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark