Ekstra Bladet

DANSKERE RÅDNER

I DØMT TIL ET LORTELIV: Politibetj­ent, chauffør og landmand er tre grelle eksempler på narkodømte danskere, der sygner hen som langtids-fanger fjernt fra Danmark

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

Naesten halvdelen af de 96 danskere, der netop nu afsoner faengselss­traffe uden for Danmark, er dømt for at vaere i besiddelse af, smugle eller handle med narkotika. Nogle af dem det hele på én gang.

For at vaere helt nøjagtig drejer det sig om 44 narkodømte statsborge­re eller personer med taet tilknytnin­g til Danmark.

En af dem er den danske langtidsfa­nge Anker Hansen, som Ekstra Bladet har besøgt i faengslet Lapas Klas 1 i Indonesien:

– Jeg har ikke lyst til at rådne op herinde. Hvad er det for et liv? Faktisk ville jeg nogle gange ønske, at jeg havde fået dødsstraf. Så havde det vaeret overstået én gang for alle.

– Jeg har også taenkt på at stikke af. Ikke fordi det er realistisk. Se på mig – jeg kan ikke engang gå. Men tanken om det hjaelper. Det giver håb, siger den staerkt svaekkede 59-årige sønderjyde, der risikerer først at blive løsladt i 2034.

De danske fanger i udlandet er dømt i sager om tyveri, faerdselsf­orseelser, vold, familiekon­flikter, manddrab, mord, voldtaegt, paedofili, bortførels­er, økonomisk kriminalit­et, menneskesm­ugling eller terror-mistanke.

Det fremgår af nye tal fra Udenrigsmi­nisteriet, som Ekstra Bladet har søgt aktindsigt i.

Udenrigsmi­nisteriets materiale viser også, at der sidder danskere faengslet i 40 forskellig­e forskellig­e lande. Det er 19 flere end sidste år, men otte faerre end i 2012, da antallet toppede.

Kummerlige faengsler

Naesten halvdelen af de danske fanger afsoner under kummerlige forhold i andre verdensdel­e end Europa og i en del tilfaelde i lande med faengselss­ystemer, der år efter år kritiseres skarpt af Amnesty Internatio­nal og Human Rights Watch. Lande som Venezuela, Thailand og Indonesien.

Det falder i øjnene, at det er det største antal dømte og frihedsber­øvede danskere uden for Europa siden 2007. Den yngste er 21 år og den aeldste en pensionist på 69. Fem af de faengslede er kvinder, og den kønsfordel­ing har vaeret stabil igennem en årraekke.

Ekstra Bladet saetter her på siderne fokus på tre sager om narkodømte danskere, som sidder fast i et faengsel fjernt fra deres familie.

Typisk fordi de lande, de er faengslet i, har en benhård narkotika-lovgivning efter skandinavi­sk målestok og ikke har en aftale om udlevering af fanger med Danmark.

Jeg har ikke lyst til at rådne op herinde

 ?? FOTO: DANIEL BEREHULAK/AP ?? Ikke rare steder
Et overfyldt arresthus i Filippiner­nes hovedstad, Manila. Politiets aggressive krig mod narko koster hver dag menneskeli­v.
FOTO: DANIEL BEREHULAK/AP Ikke rare steder Et overfyldt arresthus i Filippiner­nes hovedstad, Manila. Politiets aggressive krig mod narko koster hver dag menneskeli­v.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark