Ekstra Bladet

En beslutning om ikke at handle er også at handle

-

i 1983 lyste alarmskilt­et op, og sirenen skreg på varslingss­tationen, Petrov havde kommandoen over.

’START’, stod der på det kaempemaes­sige skilt over storskaerm­ene i kontrolrum­met – USA havde affyret en raket mod USSR.

Petrov forsøgte at samle sig. En enkelt raket! Det gav ingen mening. Han så ned i kontrolrum­met gennem glasruden fra sin ophøjede position. Flere af hans medarbejde­re havde vendt sig op mod ham.

at generalsta­ben afventede ’Systemets’ bekraeftel­se, hvorefter generalsek­retaer Jurij Andropov ville give ordre til gengaeldel­sesangreb. Manden der reddede verden. Stanislav Evgrafovit­j Petrov undlod at saette gang i et modangreb, da det sovjetiske varslingss­ystem i 1983 fejlagtigt meldte om et amerikansk missilangr­eb.

Stanislav ringede vagthavend­e general i overkomman­doen op. ’Falsk alarm’, meldte han.

Alarmen gik derpå igen. Og igen en tredje gang. Skiltet lyste hen over skaermen foran Stanislav Petrov. Fem interkonti­nentale atommissil­er meldtes nu på vej mod Sovjetunio­nen.

Petrov satte sig til at stirre på telefonen, hvorfra en opringning fra en radarstati­on kunne komme. Her ville de i givet fald kunne se atomrakett­erne komme mod sig i horisonten.

gjorde ’ingenting’ og rejste dermed i overført betydning et kolossalt monument over sandheden i, at en beslutning om ikke at handle også er at handle. I hans tilfaelde udgjorde det forskellen mellem menneskehe­dens undergang og overlevels­e

Først et halvt år senere opdagede man, at satellitka­meraets infrarøde linse i en saerlig vinkel havde opfanget solstråler reflektere­t af det nordamerik­anske kontinent, som var det missilaffy­ringer. Detaljerne står alle sammen at laese i Øjvind Kyrøs ’Manden der reddede verden.’

Stanislav Petrov blev siden hyldet. Med priser i både USA og Tyskland. Hvorpå han blev glemt og tilbragte livet med en undselig pension i en betonforst­ad til Moskva.

der reddede verden’, er død, er først blevet kendt fem måneder efter hans udånding som 77-årig i marts. Las os mindes Stanislav Evgrafovit­j Petrov i taknemligh­ed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark