Ekstra Bladet

Jan Jensen Det store UEFA-flop

- GENÈVE MEN ER UEFA CEFERIN ER ET ANDET

(Ekstra Bladet): NÅR UEFA’s praesident, Aleksander Ceferin, i dag i Genève åbner den ekstraordi­naere kongres med endnu en af sine kedelige taler, er det et år siden, at han højst overrasken­de satte sig på en af de mest magtfulde poster i internatio­nal fodbold.

Den slanke og meget lidt karismatis­ke advokat fra Slovenien tog over efter den korruption­sdømte og charmerend­e spradebass­e Michael Platini, som faldt i unåde sammen med FIFA’s davaerende praesident, Sepp Blatter.

og europaeisk fodbold så blevet et renere, mere demokratis­k og gennemskue­ligt foretagend­e, efter at sloveneren satte sig for bordenden i UEFA-bunkeren i Nyon i Schweiz? Altid Schweiz. Det skattevenl­ige Schweiz. Med de flinke banker, hvor direktører­ne forstår at holde på en hemmelighe­d.

Svaret er desvaerre nej. Eller måske rettere som forventet nej. Som tidligere beskrevet på denne plads var Aleksander Ceferin totalt ukendt indtil de nordiske lande i en uheldig alliance med Rusland sidste forår førte ham til tops i UEFA.

mest af alt russernes mand, og afsmitning­en fra Kreml som blandt andet giver udslag i manglende demokrati, bliver understreg­et ved kongressen i dag, hvor Ruslands Alexey Sorokin helt uden modkandida­ter bliver valgt som UEFA’ fjerde medlem af FIFA’s bestyrelse.

En sådan plads burde der vaere mange kandidater til, men russerne skal med al magt sikres positionen. Det lugter langt vaek af aftalt spil og som et plaster på såret, fordi russernes tidligere medlem, Vitaly Mutko, i foråret ikke bestod et integritet­stjek. I øvrigt fik de nordiske lande også betaling for deres støtte til Ceferin. Formanden for det svenske fodboldfor­bund, Karl-Erik Nilsson er såmaend blevet udpeget til 1. vicepraesi­dent.

Jeg spurgte i går DBU’s formand, Jesper Møller om han vil stemme på Sorokin og i givet fald hvorfor. Svaret kom skriftligt og lød som følger:

’Vi forventer, at Sorokin kommer i FIFA’s counsil (bestyrelse, red.), da han er en eneste opstillede kandidat’. Det lyder unaegtelig som om, DBU igen følger Ceferin og russerne.

område, hvor Ceferin har skuffet, er den manglende lyst til at rydde op efter fortidens synder. Platinis korruption­ssag bliver forbigået i tavshed. Der er ingen fordømmels­e. Tvaertimod sidder flere medlemmer af UEFA’s eksekutivk­omité stadig og håber på, at franskmand­en en dag kan vende tilbage.

Spanieren Angel Maria Villar Llona tog vare på praesident­posten i UEFA i tiden mellem Platinis fald og Ceferins valg. Derefter vendte Villar Llona tilbage til sin rolle som vicepraesi­dent i både UEFA og Spanieren Angel Maria Villar Llona (th.) tog vare på praesident­posten i UEFA i tiden mellem Michel Platinis fald og Aleksander Ceferins (tv.) valg. Derefter vendte Villar Llona tilbage til sin rolle som vicepraesi­dent i både UEFA og FIFA. Altså lige indtil juli i år, hvor det spanske politi knaldede både ham og sønnen, som havde arbejdet i det sydamerika­nske fodboldfor­bund, for korruption.

Forleden kunne spanske medier fortaelle, at Villar Llona havde flyttet 20 millioner kroner fra konti i schweizisk­e til spanske banker i tidsrummet fra maj 2014 til juni 2017, altså måneden før han blev anholdt

 ?? FOTO: AP ?? Anholdt for korruption
FOTO: AP Anholdt for korruption
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark